torstai 14. tammikuuta 2021

Outo kovakuoriainen löytyi Myanmarista

 


Kuva: George Poinar Jr., OSU

Joel Kontinen

Muinaisen metsän puu on sammalen, jäkälien ja kuohkean kuoren peitossa - kun yhtäkkiä osa siitä kuoresta alkaa kulkea ympäriinsä. Mutta kuori ei kulje; se onkin outo pieni olento nimeltä Stegastochlidus saraemcheana, uusi löydetty suku ja sylinterimäinen kuoriaislaji.

Tutkijat löysivät kävelevältä pölyharjalta näyttävän olennon sadan miljoonan vuoden ikäisestä meripihkasta, joka on kerätty Hukawngin laaksoon Pohjois-Myanmarista. Se juontaa kovakuoriaisen takaisin liitukaudelle, ajanjaksolle 145,5 - 65,5 miljoonaa vuotta sitten.

"Kovakuoriaisen on täytynyt viettää elämänsä sammalen, jäkälien ja sienien keskellä joko puunrunkoihin kiinnitettynä tai metsän pohjalla", kertoi Oregonin osavaltion yliopiston paleobiologi ja entomologi George Poinar Jr. "Se piiloutuu tekemänsä upean naamioinnin alle, jolloin se voi sulautua sammaleiseen taustaan." Tämä "upea naamiointi" ansaitsi kovakuoriaiselle sukunimen kreikkalaisista sanoista "stegastos", joka tarkoittaa peitettä, ja "chlidos", joka tarkoittaa koristetta, kirjoittajat kirjoittivat.

Oppikirja Composition of Scientific Words (Washington, 1954) määrittelee samanlaisen sanan "chlidon" tarkoittavan "rannekoru, nilkka tai koriste". Tämän rosoisen koristeen ansiosta kuoriainen näyttää vähemmän hyönteiseltä ja pikemminkin puunkuoren palalta. 15. joulukuuta julkaistussa Biosis: Biological Systems -lehdessä kirjoittajat selittävät, mikä erikoisessa otuksessa on sen pää ja mikä on ruumis.

Ylhäältä katsottuna pää työntyy putkimaisesta rungosta pyöristetyksi, tuftimaiseksi rakenteeksi, joka on peitetty piikeillä. Kaksi segmentoitua antennia ulottuu päästä ja päättyy mailamaisesti. Sivulta katsottuna etu- ja keskijalat ovat aivan pään takana. Takajalat sijaitsevat hieman kauempana vartalossa, kovakuoriaisen sylinterimäisen vatsan edessä. Koko kuoriaisen pituus on vain 4,2 millimetriä, mutta sen selästä ja päästä työntyy yli 100 piikkimäistä uloketta. Nämä piikit auttoivat kovakuoriaista sulautumaan sammaleeseen, jäkäliin ja sieniin, kirjoittajat kirjoittivat.

"Tiivistä yhteyttä sieniin osoittavat sieni-itiöiden säteet, jotka tunnetaan nimellä konidiat, jotka on kiinnittyneet kovakuoriaisen kynsiin tai ulkopintaan", Poinar sanoi lausunnossaan. Kirjoittajat totesivat myös parasiittipunkkien parin lukkuittuneen kovakuoriaiseen. Syömällä kovakuoriaista noin 100 miljoonaa vuotta sitten, nämä punkit jäivät myös keltaiseen loukkuun.

Kovakuoriaisen terävät suuosat viittaavat lihansyöjään, joten se oli saalistanut todennäköisesti muita selkärangattomia, kirjoittajat totesivat. Tällaisella kapea kovakuoriainen voisi helposti työntyä onkaloihin, jotka muut kovakuoriaiset ovat kaivaneet puuhun - ja mahdollisesti syödä siellä olevia koteloita ja toukkia.

Lähde:

Lanese, Nicoletta. 2021. Weirdo ancient beetle looks like a scrub brush| Live Science 12.1.