keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Suomenko pitäisi tunnustaa Palestiina?


Jerusalemin vanhan kaupungin historia ulottuu 3000 vuoden taakse. Kuva: Berthold Werner, public domain.


Joel Kontinen

Suomessa on useita järjestöjä, jotka kehottavat meitä boikotoimaan israelilaisia tuotteita. Samalla monet olisivat valmiita tunnustamaan Palestiinan valtioksi.

Historia on osoittanut kerta toisensa jälkeen, että monet palestiinalaiset eivät halua rauhaa. He haluavat juutalaisten maat, etenkin Jerusalemin vanhan kaupungin, joka oli Israelin pääkaupunki jo 3000 vuotta sitten.

Kuinka moni vielä muistaa, mitä tapahtui, kun Israel antoi Gazan alueen palestiinalaisille? Hamasin raketit alkoivat lennellä entistä kiivaammin israelilaisiin kouluihin ja päiväkoteihin.

Juutalaiset viettivät äskettäin purimia sen muistoksi, että kuningatar Ester ja Mordekai onnistuivat tekemään tyhjäksi Hamanin juonen, jonka tarkoitus oli tappaa kaikki Persian juutalaiset. Juhlan aikana palestiinalaismies ajoi Jerusalemissa autollaan jalkakäytävälle ja haavoitti viittä juutalaista.

PLO:n keskuskomitea oli juuri ennen sitä ylistänyt edellisten vuosien terroritekoja.

Palestiinalaisten suosijat käyttävät tunteisiin vetoavia iskulauseita, esimerkiksi laittomat siirtokunnat ja miehitetyt alueet, mutta he eivät tunne alueen todellista historiaa.

Monet mielistelevät arabeja ja koettavat teeskennellä, että Israel on kiusankappale.

Monet, esimerkiksi Stephen Hawking ja Turkin johtaja Recep Tayyip Erdoğan, noukkivat irtopisteitä syrjimällä Israelia.

Israel on kautta historian joutunut taistelemaan olemassaolostaan. Vasta äskettäin vietimme holokaustin muistojuhlaa.

Mutta juutalaisten kärsimys ei laajemmin herätä empatiaa. Ruotsin juutalaiset pelkäävät ja Ranskan terrori-iskujen juutalaiset uhrit saivat vähemmän sympatiaa kuin pilapiirtäjät.

Israel on niin pieni, että potentiaalinen palestiinalaisvaltio sen naapurissa olisi jatkuva uhka sen turvallisuudelle. Etenkin kun Iran havittelee ydinasetta, ja Hamas uhittelee Gazassa. Israelin pohjoisrajalla Hisbollah valmistelee uusia raketti-iskuja, ja Länsirannan korruptoitunut hallinto ei edes halua suitsia terroria.

Lähde:

Liel, Alon. 2015. Puheenaihe: Suomen tulisi tunnustaa Palestiina. Aamulehti 10.3.