lauantai 23. joulukuuta 2017

Punaiset kääpiötähdet eivät suosi elämää, tuore tutkimus kertoo


Näin aurinkomyrskyn otaksutaan tuhonneen Marsin ilmakehän. Kuva: NASA/GSFC.
Joel Kontinen

Monet elinkelpoisiksi mainostetut eksoplaneetat kiertävät punaisia kääpiötähtiä, jotka ovat omaa aurinkoamme himmeämpi ja epävakaampia.

NASA on äskettäin keksinyt yhdistää Marsin punaisia kääpiötähtiä kiertävien planeettojen elinkelpoisuuteen.

NASAN MAVEN-luotain on kiertänyt punaista planeettaa vuodesta 2014 ja mitannut, miten Mars menettää ilmakehäänsä avaruuteen.

Evoluutio kummittelee jo luotaimen nimessä, joka koko komeudessaan on Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission.

Tutkijat käyttävät Marsia laboratorionaan ja päättelevät, että punaista kääpiötähteä kiertävän hypoteettisen planeetan pitäisi pysytellä paljon lähempänä tähteään kuin Maa Aurinkoa, jotta se saisi tarpeeksi valoa ja lämpöä, niin että vesi voisi virrata sen pinnalla.

Mutta tällainen planeetta saisi 5 – 10 kertaa enemmän ultraviolettisäteilyä kuin Mars – ja 3 – 5 kertaa enemmän varautuneita hiukkasia, mikä lupailee lyhyttä ikää ilmakehälle.

Vuonna 2016 media elämöi meistä vain reilun 4 valovuoden päässä punaista kääpiötähteä kiertävästä Proxima Centauri b:stä, jonka hypoteettinen ilmakehä on ilmeisesti jo ajat sitten hävinnyt avaruuden tuuliin.

Näyttänee siltä, että sama kohtalo odottaa myös muita punaisia kääpiötähtiä kiertäviä planeettoja.

Tämä korostaa maapallon ainutlaatuisuutta.

Maa on luotu ylläpitämään elämää.

Lähde:

Howell, Elizabeth. 2017. New Data From Mars Further Dampens Prospects for Life Around Red Dwarf Stars. Space.com (18.12.).