maanantai 4. elokuuta 2014

“550 miljoonaa vuotta” vanha elävä fossiili on vielä pehmeä

Tällainen syvissä vesissä elävä mato tuotti yllätyksen. Kuva: C. Van Dover (OAR/National Undersea Research Program (NURP); College of William & Mary).Joel Kontinen

Ensin löytyi ”68 miljoonaa vuotta” vanhasta T. rexistä pehmeitä kudoksia. Sen jälkeen niitä on löytynyt yhä vanhemmista eläimistä.

Jokin aika sitten Journal of Paleontology raportoi oletettavasti jo prekambrikaudella eläneestä syvänmeren madosta Sabellidites cambriensis.

Tutkijat arvelevat madon kuolleen ”550 miljoonaa vuotta” sitten. Mikään osa siitä ei silti ole vielä ehtinyt kivettyä lainkaan(!).

Professori Małgorzata Moczydłowskan johtama tutkimusryhmä sai selville, että Sabellidites cambriensis muistutti proteiineista ja kitiinistä muodostuvalta rakenteeltaan nykyisin eläviä syvänmeren matoja.

Madon putki koostui pikkuruisista kuiduista, jotka on järjestetty levyiksi. Ne olivat vielä joustavia ja pehmeitä.

Olisi suoranainen ihme, jos kudos voisi säilyttää pehmeytensä yli puoli miljardia vuotta missään oloissa. Olisi loogisempaa uskoa, että vuosimiljoonia ei ole ollutkaan.

Sabellidites cambriensis kasvatti myös elävien fossiilien yhä pitenevää luetteloa. Syvänmeren mato ei ole ehtinyt muuttua, vaikka evoluutio tarkoittaa propagandistien mukaan muutosta ja vaikka aikaa on ollut ”550 miljoonaa vuotta”.

Lähde:

Moczydłowska, Małgorzata. 2014. Microstructure and Biogeochemistry of the Organically Preserved Ediacaran Metazoan Sabellidites. Journal of Paleontology 88(2): 224–239.