torstai 9. kesäkuuta 2016

Apinan viisaus pimensi koko Kenian


Vihermarakatti tipahti muuntajan päälle ja pimensi Kenian neljäksi tunniksi.

Joel Kontinen

Darwinille kumartavat tiedejulkaisut ovat viime aikoina nähneet inhimillisiä piirteitä apinoissa. Ensin ne otaksuivat simpanssien surevan tai ainakin ihmettelevän lajitoverinsa kuolemaa ja sitten ne arvelivat, että lehtiapina yritti elvyttää kumppaniaan.

Aiemmin keväällä lehdet raportoivat laulavasta gorillasta ja simpanssien rituaalinomaisesta käyttäytymisestä.

Evolutionistit pyrkivät näin häivyttämään ihmisen ja eläimen eron. He käyttävät mielellään apinoita esimerkkeinään, vaikka monesti etenkin varislinnut päihittävät simpanssit nokkeluudessa.

Sitä ei evoluutio olisi ikinä ennustanut.

Keniassa vihermarakatin oivallus sen sijaan muistuttaa meitä siitä, että apina harrastaa apinamaisia asioita. Se pomppii mielellään oravien tavoin puussa.

Mutta tiistaina sille kävi köpelösti: se tipahti vesivoimalaitoksen muuntajan päälle. Miltei koko Kenia pimeni liki neljäksi tunniksi.

Marakatti selvisi seikkailusta hengissä.

Darvinistit ovat joskus spekuloineet, että apinat voisivat kirjoittaa Shakespearen koko tuotannon, kunhan niitä olisi tarpeeksi paljon ja niille annettaisiin riittävästi aikaa.

Brittiyliopisto kokeili tätä antamalla simpanssien käyttää kirjoituskonetta. Ne keksivät, että se kävi vessasta ja trampoliinista, mutta onnistuivat myös paukuttelemaan viisi liuskaa täysin käsittämätöntä mongerrusta.

Lähteet:

BBC News. 2016. Kenya nationwide blackout caused by rogue monkey (7.6.).

Coghlan, Andy. 2016. Monkey seen caring for dying mate then grieving after she dies. New Scientist (23.5.).