perjantai 20. tammikuuta 2017

Uusi tutkimus: ilmakehän radiohiilipitoisuus on vaihdellut historian kuluessa

Auringonpurkaukset voivat sekoittaa radiohiiliajoituksia. Kuva: NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0).
Joel Kontinen

Uusi Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että ilmakehän radiohiilipitoisuus eli C-14 -pitoisuus on vaihdellut historian kuluessa.

Tutkimus perustuu mäntyjen vuosirenkaiden C-14 -pitoisuuteen.

Kosminen säteily tuottaa radiohiiltä ilmakehässä. Tutkijat arvelevat, että vuonna 5480 eKr. tapahtui jotain, jonka seurauksena pitoisuudet lisääntyivät 20 promillea kymmenen vuoden aikana.

Heidän mukaansa se johtui joko erittäin vaisusta Auringosta tai perättäisten voimakkaiden auringonpurkausten ja Auringon magneettisuuden muutoksen yhdistelmästä.

Tutkijoiden ilmoittama vuosi lienee virheellinen, koska siinä ei ole otettu huomioon Nooan ajan vedenpaisumuksen vaikutusta.

He eivät ehkä myöskään ole kiinnittäneet huomiota siihen, että vuosirenkaita voi poikkeusoloissa syntyä useita saman vuoden aikana.

Useat aiemmat tutkimukset ovat kritikoineet radiometrisiä iänmääritysmenetelmiä. (Lue lisää tästä, tästä, tästä ja tästä.)

Radiometrisiä ajoitusmenetelmiä on pidetty luotettavina esimerkiksi sen vuoksi, että radioaktiivisten aineiden hajoamisnopeus on oletettavasti ollut vakio.

Nyt näyttänee siltä, että tämä oletus ei pidä aina paikkaansa.

Lähde:

Miyake, Fusa et al. 2017. Large 14C excursion in 5480 BC indicates an abnormal sun in the mid-Holocene. Proceedings of the National Academy of Sciences (18.1.).