keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Ihmisen olemus: BBC vs. Genesis

Olemme kaikki ihmisiä. Kuva: G. Mützel: Nordisk familjebok (1904), vol.2, Asiatiska folk, public domain.

Joel Kontinen

BBC Earth pohtii ihmisenä olemisen olemusta sarjassaan Being Human. Esittelyssä mainitaan Charles Darwin ja Sigmund Freud, joista kumpikaan ei kyennyt ratkaisemaan ihmisenä olemisen ongelmaa, joten ei ole vaikea arvata, minne suuntaan ohjelma meidät vie.

Ihminen eroaa niin valtavasti kaikista muista olennoista, että hän on ongelma vain evolutionisteille. Kristityille hän on Jumalan kuva.

Psalmissa 8 sanotaan:

Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen? Ja kuitenkin sinä teit hänestä lähes jumal'olennon, sinä seppelöitsit hänet kunnialla ja kirkkaudella; panit hänet hallitsemaan kättesi tekoja, asetit kaikki hänen jalkainsa alle.” (jakeet 4–7)

BBC ei vie meitä aluksi Eedeniin, jossa kaikki oli hyvää, vaan darvinistisen tarinoinnin perinteiden mukaisesti Afrikan savannille 100 000 vuotta menneisyyteen.

Sitten se jatkaa ihmettelemällä meidän hyvää onneamme (eli suomeksi sanottuna triljoonia yhteensattumia), joka teki meistä sen, mitä olemme.

Kun potentiaalisina todisteina on vain muutamia hampaita, kallon osia ja jokunen selkänikama, loppu täydentyy näppärästi mielikuvituksella.

Ihmiskunnan todellinen historia on luettavissa aivan muualta, Genesis-nimisestä kirjasta.

Lähde:

Farrar, Jon. n.d. What does it mean to be human? BBC Earth.