sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Mars hukkaa vetensä avaruuteen

Kuva: NASA/GSFC.
Joel Kontinen

Marsin ilmakehässä on reikä, joka avautuu kerran kahdessa vuodessa ja joka vapauttaa planeetan rajallisen vesivarannon avaruuteen - ja kaataa loput vedestä planeetan napoihin.

Tämä on selitys, jonka venäläisten ja saksalaisten tutkijoiden ryhmä antoi. Se tutki veden epätavallista käyttäytymistä punaisessa planeetassa.

Maasta käsin tutkijat näkevät, että Marsin ilmakehässä on korkea vesihöyrypitoisuus ja että vesi siirtyy planeetan napoihin. Mutta tähän mennessä ei ollut mitään hyvää selitystä siitä, miten Marsin vesisykli toimii, tai miksi aikaisemmin likomärkä planeetta on nyt kuiva kuori.

Muitakin selityksiä löytyy.

Marsin yläpuolella olevan vesihöyryn läsnäolo on hämmentävää, koska Punaisella planeetalla on ilmakehän keskellä kerros, joka näyttää siltä, että sen pitäisi sulkea veden kierto kokonaan.

Tämä Marsin ilmakehän kerros on liian kylmä ylläpitämään vesihöyryä, tutkijat kirjoittivat tutkimuksessaan, joka julkaistiin Geophysical Research Letters -lehdessä huhtikuun 16 päivänä. Mutta punainen planeetta joutuu usein kulkemaan jättiläiskokoisten pölymyrskyjen ohi.

Nämä myrskyt viilentävät planeetan pintaa estämällä valoa. Mutta valo, joka ei pääse Marsin pintaan, jää kiinni ilmakehään, lämpenee ja luo olosuhteita, jotka soveltuvat paremmin veden liikkumiseen, tutkijoiden simulaatiot osoittivat.

Vaikka Mars on aurinkokunnan kultakutrivyöhykkellä, se on
liian kylmä
ollakseen vedellinen planeetta.

Lähde:

Letzter, Rafi. 2019. A Giant Hole in the Martian Atmosphere Is Venting All Its Water into Space Live Science (13 May).