torstai 18. lokakuuta 2012

Uusin eksoplaneetta on sietämättömän kuuma
Taiteilijan näkemys Alfa Centauri B:tä kiertävästä planeetasta. Kuva: ESO/L. Calçada/Nick Risinger (skysurvey.org).Joel Kontinen


Naturen raportti uusimmasta eksoplaneettalöydöstä sai Aamulehden tiedetoimittajan Vesa Vanhalakan ennustamaan, että maapallon kaksonen saattaa olla lähempänä kuin kuvittelimmekaan. (Eksoplaneetta on muuta kuin aurinkokuntamme keskustähteä kiertävä planeetta.)

Geneven yliopiston astronomit julkaisivat löytönsä eilen Naturen verkkosivuilla.

Matkaa Alfa Centauri Bb:lle kertyy noin 4,37 valovuotta. Maan kokoinen kiviplaneetta kiertää tähteään lähempänä kuin Merkurius Aurinkoa, joten mikään paratiisi se ei ole. Pienistä vihreistä miehistä tulisi pian pieniä mustaksi kärventyneitä miehiä.

A. Centauri on kolmen tähden järjestelmä. Alfa Centauri A, Alfa Centauri B ja Proxima Centauri ovat vain valovuoden kymmenysosien päässä toisistaan. Yöt Alfa Centauri Bb:llä jäänevät lyhyiksi, kun taivaalla on kolme aurinkoa.

Eksoplaneetojen metsästäjät eivät ole löytäneet ainuttakaan aidosti Maan kaltaista planeettaa. Nature News kertoi, että vaikka NASA:n Kepler -avaruusteleskooppi on löytänyt 3 000 potentiaalista eksoplaneettaa, yksikään Maan kokoisesta planeetoista ei kierrä tähteään elinkelpoisella vyöhykkeellä.

Maa näyttää olevan ainutlaatuinen planeetta.


Lähteet:

Hand, Eric. 2012. The exoplanet next door: Earth-sized world discovered in nearby α Centauri star system. Nature News. (16.10.)

Vanhalakka, Vesa. 2012. Maapallon kaksonen saattaa löytyä läheltä. Aamulehti 18.10., A4.