lauantai 17. elokuuta 2013

Kuolema ja kuolemanjälkeinen elämä Richard Dawkinsin mukaan


Richard Dawkins pohtii YLE:n ohjelmasarjan toisessa osassa kuolemaa ja kuolemanjälkeistä elämää.
Joel Kontinen

Richard Dawkins jatkaa perimmäisten kysymysten pohtimista YLE:n ohjelmassa, jota jokseenkin harhaanjohtavasti kutsutaan tiededokumentiksi.

Dawkins tapaa ohjelmassa vakavasi sairaan miehen Englannissa ja vauvansa menettäneen pariskunnan Kansas Cityssä. Hän juttelee hautausurakoitsijan kanssa ja seuraa, miten hindut polttavat vainajiaan Gangesin äärellä.

Hänellä on myös aikaa selailla vanhaa valokuva-albumia äitinsä kanssa ja muistella, miten skorpioni pisti häntä Keniassa.

Välillä Dawkins pistää kypärän päähänsä ja matkustaa laivalla seuraamaan pitkäikäisiä simpukoita. Sitten hän keskustelee 105-vuotiaan pörssivälittäjän kanssa ja pohtii pitkäikäisyyttä. Lopuksi hän tutkituttaa perimänsä ja tapaa James Watsonin. Filmi huipentuu siihen, kun Dawkins saa tietää, mitä hänen genominsa sekvensointi paljastaa.

Ohjelmassa Dawkins markkinoi vanhaa teesiään itsekkäistä geeneistä. Hän sanoo tietävänsä, että meidän elimistömme on kone, jonka avulla geenit säilyvät tuleville sukupolville. Heiluttaessaan pientä kiiltävää Richard Dawkinsin sekvensoitua genomia sisältävää laatikkoa hän sanoo, että 200 sukupolvea sitten hänen esi-isänsä oli kala.

Tapansa mukaan Dawkins heittää väliin muitakin näkemyksiä, joilla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa. ”Minä seuraan järkeä”, hän sanoo. Hän esimerkiksi yhdistää tieteen ja järjen toisiinsa ja väittää, että yhä useampi oivaltaa, että Jumalaa ei ole.

Väite ei pidä paikkaansa, mutta Dawkins ei ehdi pysähtyä pohtimaan, voisiko hänen perusolettamuksensa olla pielessä. Hän miettii sen sijaan sielun olemassaoloa ja toteaa, että meidät on ohjelmoitu uskomaan sielun olemassaoloon. Syyn täytyy hänen mukaansa jotenkin liittyä evoluutioon.

Dawkinsin kannattaisi katsoa perhosista kertovaa dokumenttia Metamorphosis: The Beauty & Design of Butterflies, jossa näytetään, miten toukka ikään kuin syntyy uudesti perhoseksi. Jos pikkuruinen perhonen muuttuu tällä tavalla, mikä estää ihmistä muuttumasta kuolemanjälkeisessä elämässä.

Suosittelen Dawkinsille oheislukemistoksi myös Paavalin kirjeitä, etenkin 1. Korinttilaiskirjettä.

Lähde:

Tiededokumentti: Dawkinsin maailma. Jakso 2/3. Yle Teema. Esitetty To 15.8.2013 klo 21.00.