lauantai 22. elokuuta 2015

Kristittyjen ylöstempaus syyskuussa 2015?


Huhtikuun 2014 kuunpimennys näytti tältä. Kuva: Tom Ruen, Creative Commons.
Joel Kontinen

Monet ovat spekuloineet, että 1. Tessalonikalaiskirjeessä kuvattu kristittyjen ylöstempaus tapahtuu syyskuussa 2015. Jotkut ehdottavat päivämääräksi joko 13.9. tai 23.9.

Tällainen ennustelu ei ole mitään uutta. Israelin valtion synty (1948), Itä-Jerusalemin valloitus (1967) ja sitä seurannut öljykriisi ja terrorismin lisääntyminen innoittivat monia laskemaan tempauksen ajankohtaa. He menivät Jeesusta pitemmälle. Hänhän sanoi: ”Mutta sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä” (Matt. 24:36).

Kun opetuslapset kysyivät Jeesukselta Jerusalemin hävityksestä ja lopun ajoista, Hän sanoi, ettei näiden tapahtumien alun nähnyt sukupolvi (kr. γενεὰ, genea) katoa, ennen kuin Hänen ennustamansa asiat toteutuvat.

Harva on kiinnittänyt huomiota siihen, että γενεὰ voi tarkoittaa myös ’suku’.

Ehkäpä Hal Lindseyn innoittamana monet arvelivat öljykriisin iskettyä, että koska Raamattu näyttäisi mitoittavan sukupolven iäksi 40 vuotta (esimerkiksi Israelin erämaavaelluksessa), tempauksen piti ajoittua viimeistään vuoteen 1988, jolloin Israelin valtion synnystä tuli kuluneeksi 40 vuotta.

Vuonna 1973 Salem Kirban julkaisi kirjan 20 Reasons Why This Present Earth May Not Last Another 20 Years.

Edgar Whisenantin kirja 88 Reasons Jesus Will Return in 1988 herätti melkoista kohua, etenkin kun Jeesus ei tullutkaan hakemaan seurakuntaansa.

Seuraavaksi tuli Y2K, jonka piti kaataa kaikki tietokoneet ja tehdä lopun sivistyksestä.

Harold Camping ilmoitti kolme eri ajankohtaa (1994, 2011 ja 2011). Hän erehtyi joka kerralla.

New age -väellä on ollut omia versioitaan maailmanlopusta, jonka piti tulla joulukuussa 2012. Siinä myyttisen Niburu- nimisen planeetan piti näytellä avainroolia, mutta sitä ei näkynyt.

Kun vuosi 1988 oli takana, jotkut hakivat tukea Psalmista 90:10: ”Seitsemänkymmentä on vuosiemme määrä, tai kahdeksankymmentä, jos voimamme kestää.” Näin tempauksen ajankohtaa saadaan venytettyä vuoteen 2018 tai jopa vuoteen 2028.

Mark Biltz ja John Hagee toivat tähän saumaan hypoteesin verikuista. He olettivat, että vuosina 2014–2015 sattuvat kuunpimennykset täyttävät Vanhan testamentin merkit, jotka edeltävät tulevaa Herran päivää.

Profeettojen ennustukset tuskin kuvailivat kuunpimennyksiä vaan paljon dramaattisempia ilmiöitä, jotka ovat vasta tulossa Jumalan säätämänä aikana.

Vaikka olemme jo saaneet monta väärää hälytystä, tempaus on tulossa ilmeisesti vielä meidän aikanamme. Meitä kehotetaan valvomaan hengellistä tilaamme ja levittämään evankeliumia niin kauan kuin voimme – eikä sortumaan villeihin spekulaatioihin.

Jeesus sanoi, että Hänen tulemuksensa edeltävä maailma muistuttaisi sekä Nooan päiviä että Lootin päiviä. Maa on taas täynnä väkivaltaa (terrori-iskut, sodat, abortit, eutanasia) ja moraalittomuutta (etenkin homosuhteet).

Lähi-idässä valmistellaan näyttämöä Hesekielin ennustamalle Googin sodalle. Useat konservatiiviset raamatuntutkijat (esimerkiksi Ron Rhodes, David Reagan ja Bill Salus) arvelevat sen alkavan noin 3,5 vuotta ennen tempausta. Tämä perustuu Hes. 39:9 ilmoitukseen, jonka mukaan israelilaiset käyttävät hyökkääjien aseita polttoaineena seitsemän vuotta. Vaivanajan puolivälissä eli noin 3,5 vuotta sen alun jälkeen he joutuvat pakenemaan ilmeisesti Petraan, joten tuolloin polttoaineen kerääminen olisi jo vaarallista.

Monia on askarruttanut Hes. 38:12, jossa kerrotaan, että Israel asuu ”muurittomissa asuinpaikoissakeskellä luvattua maata, sekä myös se, että Israelin rajanaapurit puuttuvat tyystin Googin liittolaisten luettelosta.

Bill Salus on ehdottanut ratkaisuksi Psalmissa 83 kuvattua sotaa, jossa Israelin rajanaapurit uhkaavat pyyhkäistä juutalaiset mereen, mutta kuten kaikissa Lähi-idän sodissa on käynyt, Israel kukistaa vihollisensa ja valloittaa viimeinkin koko luvatun maan.

Milloin tämä tapahtuu? Kukaan ei tiedä, mutta koska Raamatun ennustukset täyttyvät joka tapauksessa, se toteutuu.Lähde:

Perkins, Bill. 2014. Blood Moon Madness. The Berean Call (24.2.).