keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Lisää (avaruus)tuulta ET:n tupaan: mysteeriviestin takana lienee jättiplaneetta


ET:tä parempi selitys? Kuva: NASA/JPL-Caltech.Joel Kontinen

Evoluutioon perustuvan naturalistisen /materialistisen maailmankuvan mukaan elämän pitäisi syntyä spontaanisti liki kaikkialla, missä se suinkin on mahdollista.

Materialistin on vaikea uskoa, että olisimme yksin maailmankaikkeudessa.

Monet olettavat, että avaruusoliot yrittävät ottaa meihin yhteyttä. Niinpä he ovat arvelleet nähneensä ufon tai ainakin kuulleensa ET:n lähettämän viestin.

Yleensä selitys on paljon luonnollisempi.

Viime vuosina tähtitieteilijät ovat hämmästelleet Joutsenen tähtikuviossa majailevan tähden KIC 8462852:n (Tabby’s star) kirkkauden muuntelua. Se voi välillä himmentyä 15 prosenttia.

Jotkut spekuloivat, että tämä johtuu avaruusolentojen megarakennelmista, mutta toiset uskovat, että komeetat ovat synnyttäneet ilmiön.

Myös uusin selitys hylkää ET:n ja ehdottaa sen sijaan, että iso planeetta renkaineen ja asteroidit ovat saattaneet himmentää tähteä.

Mene ja tiedä. SETI tuskin kuitenkaan lopettaa ulkoavaruuden etsinnän tähän, etenkin kun tiedossa on ilmaista rahaa.

Kaikki eivät ole aivan kokosydämisesti mukana näissä hankkeissa. Esimerkiksi Stephen Hawking suhtautuu ET:hen epäjohdonmukaisesti. Toisaalta hän varoittaa ahneista avaruusolioista ja toisaalta hän taas rahoittaa elämän etsintää ulkoavaruudesta.

Lähde:

Hall, Shannon. 2017. Rings and asteroids may explain ‘alien megastructure’ star. New Scientist (30.5.).