tiistai 27. helmikuuta 2018

Ihmisen evoluutio jatkuu, New Scientist väittää

H. G. Wells aloitti spekulaatiot ihmisen tulevasta evoluutiosta. Kuva: Wings Publishing / Allen Anderson, Public Domain.Joel Kontinen

Jotkut darvinistit puuhastelevat ihmiskunnan tulevaisuuden kimpussa. Tämä trendi alkoi Tieteiskirjailija H. G. Wells (1866–1946) romaanista Aikakone (The Time Machine)

Wellsin nimettömäksi jäänyt sankari matkustaa aikakoneella vuoteen 802 701. Ihmiskunta on jakaantunut kahdeksi alalajiksi. Ystävälliset eloit viettävät joutilasta elämää maan päällä, kun taas hirviömäiset morlokit asuvat maan alla ja tekevät kaikki raskaat työt, mutta syövät eloita.

H. G. Wells (1866–1946) oli darvinisti ja sosialisti, jonka pessimistinen käsitys ihmiskunnan tilasta sai hänet epäilemään Darwinin seuraajien suosimaa rodunjalostusta.

Darvinistit eivät kuitenkaan ole yksimielisiä siitä, jatkuuko ihmisen evoluutio.

Vuonna 2008 professori Steve Jones ilmoitti muitta mutkitta, että ihmisen evoluutio on loppunut .

Kaksi vuotta myöhemmin (2010)
Scientific American vihjasi, että arvostettu professorimme erehtyi pahan kerran. Ihmisen evoluutio jatkuu.

Ja vuonna 2009 evoluutioteoreetikko Oliver Curry arveli, että ihmiskunta jakaantuu joskus kahdeksi lajiksi, niin kuin Wellsin romaanissa Aikakone.

Toukokuussa 2016 Science raportoi, että evoluutio jatkuu ainakin briteissä: heistä on tullut vaaleampia, sinisilmäisempiä ja keskimäärin pidempiä kuin roomalaisaikana 2000 vuotta sitten.

Pari kuukautta myöhemmin Jonathan Beauchamp (Harvard University) väitti, että luonnonvalinta on vaikuttanut korkeasti koulutetuissa amerikkalaisissa viime vuosisadalla.

Hänen perustelunsa oli jokseenkin outo: He saavat vähemmän lapsia kuin ne, joilla on vaatimattomampi koulutus. Lisäksi Beauchamp tarkasteli vain miehiä ja naisia, jotka olivat syntyneet vuosina 1931–1953, mutta hän ekstrapoloi tulokset kattamaan kaikkia amerikkalaisia.

Näin media meille markkinoi evoluutiota.

Uuden viritelmän mukaan ihmisille kehittyy parhaillaan geeni, joka estää heitä juomasta alkoholia. Evoluution sanotaan suosivan geenimuunnosta, joka tekee alkoholista kuvottavaa.

New Scientist muistuttaa meille myös laktoosi-intoleranssista, jolla ei tietenkään ole mitään tekemistä evoluution kanssa, mutta jos parempia argumentteja ei ole, se joutuu tyytymään hatariin selityksiin.

Lähde:

Coghlan, Andy. 2018. We’re evolving a gene that may stop us from drinking alcohol New Scientist (19.2.)