torstai 3. toukokuuta 2018

Neandertalilaiset harrastivat symbolista viestintää, uusi tutkimus kertoo

Neandertalilaisten viestintää. Kuva: Majkic et al, 2018 PLOS ONE.
Joel Kontinen

Varhaisille darvinisteille neandertalilaiset olivat apinaihmisiä, jotka kävelivät kumarassa ja kykenivät korkeintaan murahtelemaan.

Viime vuosien löydöt ovat osoittaneet, että tällainen käsitys oli täysin harhaanjohtava.

Nyt tiedämme, että neandertalinihmiset lämmittivät kotiluolansa, hautasivat kuolleet, valmistivat soittimia, käyttivät kamomillaa ja kärsämöä mausteina, purjehtivat Kreikan saaristossa, olivat taitavia luolataiteilijoita ja ehkä keksivät luolamaalaukset, tekivät taidokkaita työkaluja, käyttivät sulkakoristeita, puhdistivat hampaanvälinsä hammastikuilla ja kykenivät puhumaan.

Piikiveen ikuistetut kaiverrukset viittaavat siihen, että neandertalilaiset kykenivät myös symboliseen viestintään. Tämä käy ilmi arkeologi Ana Majkicin (Bordeaux’n yliopisto) ja kollegoiden tutkimuksesta, joka julkaistiin äskettäin PLOS ONE -tiedelehdessä.

Majkic kollegoineen tutki Kiik-Koban luolasta Krimiltä löydettyjä piikiveen tehtyjä kaiverruksia.

Luola on tunnettu neandertalilaisten suosima paikka, josta on aiemmin kaivettu esiin neandertalilaislapsen hauta samasta kerrostumasta.

Majkicin ja kollegojen päätelmä ei ole yllätys. Vuonna 2014 Live Science raportoi, että neandertalilaiset keksivät abstraktin taiteen vuosituhansia ennen Picassoa.

Neandertalinihmisten taitojen ei pitäisi hämmästyttää meitä, koska Genesikseen perustuvan mallin mukaan he olivat täysin ihmisiä. He olivat Nooan jälkeläisiä, jotka elivät vedenpaisumusta seuranneella jääkaudella Euroopan karuissa oloissa.

Lähde:

Majkic, Ana et al. 2018. Assessing the significance of Palaeolithic engraved cortexes. A case study from the Mousterian site of Kiik-Koba, Crimea. PLOS ONE 13(5): e0195049.