lauantai 1. elokuuta 2020

Miten dinosaurukset hallitsivat MaataRonald Kurniawan, fair use doctrine.Joel Kontinen

Evoluution mukaan noin 250 miljoonaa vuotta sitten olento juoksi järven rantaa pitkin nykyisessä Puolassa, jättäen jäljet mutaan. Se oli pieni ja helposti unohdettava Prorotodactylus-niminen eläin, noin lemmikkikissan kokoinen hoikkine raajoineen. Mutta nämä jäljet eivät olleet ainoat, mitä se jätti jälkeensä: sen jälkeläisistä tuli jotenkin Maan hallitsijoita.

Nuo jälkeläiset olivat dinosauruksia. Sana herättää mielikuvan majesteettisuudesta. Dinosaurukset olivat kaikkien aikojen menestyneimpiä eläinryhmiä, ne hallitsevat planeettaa yli 100 miljoonaa vuotta. Ne levisivät kaiken näköisiksi ja kokoisiksi olennoiksi, joista osa oli jopa suihkukonetta suurempia, ja täyttivät maan.

Brusatte sanoo, että paleontologit yrittivät pitkään tosissaan ymmärtää, miksi  nämä mahtavat eläimet

saivat surmansa 66 miljoonaa vuotta sitten. Tiedämme nyt vastauksen: niiden aikakausi päättyi valtavaan asteroidivaikutukseen. Nykyään dinosauruskehityksen suurin mysteeri on se, kuinka ne alun perin nousivat hallitsevaan asemaan.

Prorotodactylusin varhaiset jälkeläiset olisivat voineet pysytellä piilossa, väistyen pois paljon suurempien ja pelottavimpien eläinten tieltä. Mikä antoi niille mahdollisuuden päästä hallitsevaan asemaan? Vastauksen selvittäminen ei ole helppoa. Viime vuosina uusi, yllättävä idea on saanut jalansijaa. Ehkä syy dinosaurusten nousuun ei ole niiden hampaissa, kynsissä tai lihaksissa. Se voi sen sijaan johtua sarjasta outoja anatomisia mukautuksia, jotka eivät ole näkyvissä - mukautukset, jotka antoivat niiden menestyä yhdessä planeetan äärimmäisistä ilmastomuutoksen jaksoista.

Tämä on evolutionistien näkemys.

Lähde:: 

Brusatte. Steve. 2020. The invisible superpower that helped dinosaurs conquer the world New Scientist 29.7.