tiistai 24. heinäkuuta 2012

Raamattu ei tunne esiaadamillista maailmaaUniformitarismin popularisoija ja Charles Darwinin ystävä Sir Charles Lyell (1797 – 1875) yritti vapauttaa geologian Mooseksesta. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen


Käsitys esiaadamilaisesta maailmasta nousi taas kerran esille RV-lehden lukijapalstalla (RV 30). Ajatus perustuu olettamukseen, että alkuperäinen luomakunta tuhoutui jo miljoonia vuosia ennen 1. Mooseksen kirjan luomisviikkoa.

Ajatus vuosimiljoonista sai alkunsa 1700-ja 1800-luvulla esitetystä geologisesta suuntauksesta, joka tunnetaan uniformitarismina. Sen mukaan menneisyyttä saa tulkita ainoastaan nykyisin vaikuttavien prosessien avulla. Uniformitarismin uranuurtajista Charles Lyell myönsi, että hänen päämääränsä oli vapauttaa tiede Mooseksesta (eli uskosta maailmanlaajuiseen vedenpaisumukseen.)

1800-luvulla teologit pyrkivät yhdistämään geologian pitkät ajanjaksot ja Mooseksen kirjoitukset. Yksi tunnetuimmista selitysmalleista oli aukkoteoria. Näin he saattoivat uskoa sekä kirjaimelliseen Genesikseen että geologian uusiin näkemyksiin.

Myöhemmin uniformitarismi sai tukea radiometrisistä iänmääritysmenetelmistä. Niihin kuitenkin liittyy monia oletuksia, joista suuri yleisö ei tiedä mitään.

Monet viime vuosien tieteelliset löydöt puhuvat vuosimiljoonia vastaan. Mammutin villasta on esimerkiksi eristetty DNA:ta, dinosaurusten luista pehmeitä kudoksia ja verisoluja ja timanteista ja hiilestä radiohiiltä (hiili-14:ää). DNA ja verisolut eivät voi millään kestää kymmeniä miljoonia vuosia.

Timanttien radiohiili edellyttää vielä vankempaa uskoa vuosimiljooniin, koska hiili-14:ää ei yksinkertaisesti pitäisi olla lainkaan jäljellä miljardien vuosien ikäisiksi oletetuissa timanteissa.

Perinteisessä näkemyksessä Genesiksestä ei ole tällaisia ongelmia. Siinä ei myöskään ole aukkoteorian teologisia ongelmia, koska Raamattu ei missään kohdin puhu esiaadamilaisesta maailmasta.