perjantai 29. maaliskuuta 2013

Elokuvaohjaaja Paul Verhoeven: Jeesuksen elämä on täynnä myyttejäEl Greco: Jeesus kantaa ristiään (1580). Kuva Wikipediasta. Pääsiäisenaika houkuttelee myös skeptikkoja esittämään epäuskoisia näkemyksiään.Joel Kontinen

Jeesus ei ollut Jumalan poika eikä messias, vaan verta, lihaa ja vihaa tihkuva epätavallisen lahjakas ihminen. Hän pelkäsi, epäröi, muutti kantaansa, huusi ja raivosi ja oli usein ypö ymmällään Jumalan antaman tehtävän edessä. Jeesus ei syntynyt neitseellisesti, ei kävellyt vetten päällä eikä noussut kuolleista.” Näin Aamulehti julistaa pääsiäisen sanomaa.

Lehti referoi pitkäperjantain kokosivun artikkelissaan elokuvaohjaaja Paul Verhoevenin käsityksiä Jeesuksesta. Verhoeven kirjoitti kirjan Jeesus Nasaretilainen, jossa hän tulkitsee Jeesuksen elämää omasta skeptisestä perspektiivistään. Radikaaleista näkemyksistään tunnettu teologi Matti Myllykoski on jo ehtinyt luonnehtia kirjaa inspiroivaksi.

Verhoevenin mukaan evankelistat keksivät ihmeitä, esimerkiksi veden muuttamisen viiniksi; Lasaruksen herättämisen kuolleista ja viiden tuhannen miehen ruokkimisihmeen. Elokuvaohjaaja myös uskoo, että Magdalan Maria ”kaivoi Jeesuksen ruumiin haudasta, vei sen pois ja hautasi muualle, ehkä Magdalaan, oman talonsa puutarhaan.”

Tällainen spekulaatio ontuu pahasti, ainakin seuraavista syistä: 1) Hauta oli vartioitu. 2) Jeesusta seuranneet juutalaiset noudattivat sapattia eivätkä olisi lepopäivänä tehneet raskasta työtä. 3) Petos ei olisi voinut saada opetuslapsissa aikaan sitä dramaattista muutosta, joka innoitti heidät evankelioimaan koko Rooman valtakunnan.

Opetuslapset eivät sitä paitsi edes odottaneet Jeesuksen nousevan kuolleista. Ylösnousemus oli heille yllätys.

Aamulehden juttu osoittaa, että auringon alla ei ole mitään uutta. Yleensä uusi kohujuttu löytää tiensä mediaan aina pääsiäisen aikoihin.

Evankeliumit perustuvat silminnäkijöiden kertomuksiin Jeesuksen elämästä ja työstä. Esimerkiksi Luukas oli erinomaisen luotettava ja tarkka historioitsija. Evankeliumeissa on monia aitouden tunnusmerkkejä. Samaa ei voi sanoa 2000 vuotta myöhemmin syntyneistä spekulaatioista.
Lähde:

Jeesus, ihmisistä ihmeellisin. Aamulehti 29.3., B17.