lauantai 1. kesäkuuta 2013

Lennart Saari: Raamatun usko on ainoa historiaan perustava usko


Dosentti Lennart Saari (vasemmalla) puhui hiljattain pelosta, uskosta ja evoluutiosta. Kuva Tero Haapsaaren kokoelmista.
Joel Kontinen

Dosentti Lennart Saari puhui sunnuntaina 26.5. Turussa peloista, Jumalan rakkaudesta, tarkoituksettomuudesta, Raamatun luotettavuudesta ja evoluutiosta.

Saari toteaa, että pelko hallitsee maailmaa. Pelkäämme ekokatastrofia, talousromahdusta, ydinasekonflikteja ja toisia ihmisiä. Raamatussa on vastaus näihin ongelmiin, koska täydellinen rakkaus karkottaa pelon.

Raamatun usko on ainoa historiallinen usko. Kristinusko ei perustu uskotteluun vaan siihen, mitä on todella tapahtunut tietyssä paikassa tiettynä aikana tietyille ihmisille.

Skeptikot ovat pyrkineet vähättelemään kristinuskoa. Voltaire (1694 – 1778) esimerkiksi väitti, että sadan vuoden kuluttua hänen ajastaan kukaan ei enää lue Raamattua. Toisin kävi: viidenkymmenen vuoden kuluttua hänen kuolemastaan hänen kodistaan tuli raamattuseuran pääkonttori.

Kristitty filosofi Francis Schaeffer on todennut, että kristinusko on todellisuuden ainoa varteenotettava selitys.

Raamattuun perustuva usko on paljon loogisempi kuin usko siihen, että koko maailmankaikkeus olisi syntynyt tyhjyydestä. Ongelmaa ei voida ratkaista tiedemiesten verbaaliakrobatialla. Suurin syy siihen, miksi ihminen ei usko Raamatun ilmoitukseen, on syntisyyden ongelma.

Raamatun maailmankuva eroaa dramaattisesti naturalistisesta maailmankuvasta. Sen mukaan jokainen ihminen on Jumalan kuvaksi luotuna arvokas.

Evoluutioon perustuva maailmanselitysmalli ei kykene selittämään todellisuutta. Esimerkiksi tietoisuuden synty on ylittämätön ongelma naturalistiselle maailmankuvalle. Darvinistisessa mallissa ei voida perustella edes järjen käyttöä. Älykkyys ei synny pelkästä materiasta.

Todellisuudessa kaikki viittaa äärettömään älyyn. DNA on tehokkain tapa koodata informaatiota, ja pienet linnut pystyvät hämmästyttävän tarkasti muuttamaan tuhansien kilometrien päähän.

Lähde:


Lennart Saaren puhe 26.5. 2013.