lauantai 14. syyskuuta 2013

Hyvästi, big bang? - Ainakin Nature jo spekuloi, pitäisikö alkuräjähdysteoria hylätä

Tähtitieteilijät spekuloivat, että suunnaton musta aukko synnytti universumin. Kuva Wikipediasta (Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license).
Joel Kontinen


Vaikka big bang eli alkuräjähdysteoria esitetään koulukirjoissa faktana, tähtitieteilijät ovat jo pitkään nähneen siinä suunnattomia ongelmia. Universumi näyttää monin tavoin täysin erilaiselta kuin mitä malli ennustaa.

Universumissa lämpötila on esimerkiksi varsin yhtenäinen. Näin ei pitäisi olla, koska tasapainoon olisi vaadittu paljon pitempi aika kuin universumin oletettu ikä eli 13,7 miljardia vuotta. Niinpä fyysikko Alan Guth esitti jo 1980-luvulla ratkaisuksi inflaatiota. Hän spekuloi, että universumi otti lapsuudessaan huikean kasvuspurtin.

Siihen olisi tarvittu fysiikalle tuntematonta energiaa. Tutkijat eivät löytäneet tälle alkukirille mitään pätevää tieteellistä näyttöä.

Toinen vakava ongelma on antimaterian puute. Big bangin olisi pitänyt synnyttää yhtä paljon materiaa ja antimateriaa.

Myös galaksit kehittyvät liian nopeasti. Tutkijat eivät ole kyenneet selvittämään, mikä laukaisi alkuräjähdyksen tai edes inflaation.

Monet ovat sen vuoksi turvautuneet multiversumiajatteluun. He olettavat, että maailmankaikkeutemme on vain yksi monista universumeista.

Tämä on pikemminkin filosofinen tai uskonnollinen näkemys kuin tieteellinen.

Nyt kosmologit spekuloivat, että valtaisa neliulotteinen tähti luhistui mustaksi aukoksi ja synnytti näin maailmankaikkeuden. Astrofyysikko Niayesh Afshordi kollegoineen laati tästä äskettäin tutkimuksen. Vaikka malli selittääkin jotkin maailmankaikkeuden ominaisuudet paremmin kuin big bang, siinäkin on omia ongelmia.

Esimerkiksi perimmäinen syy on yhä kateissa.

Genesiksen malli on edelleenkin varteenotettava selitys.

Lähde:

Merali, Zeeya. 2013. Did a hyper-black hole spawn the Universe? Nature News (13.9.).