keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Viikon aforismi: ”Raamattua kirjaimellisesti tulkitsevat kiihkouskovaiset epäilevät Torinon käärinliinaa”

Torinon käärinliina on viime päivinä herättänyt keskustelua. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen

Torinon käärinliinaa tutkinut dosentti Juha Hiltunen kertoo, että etenkin ateistit ja ”kiihkouskovaiset” suhtautuvat liinaan skeptisesti.

Hervannan kirkossa parhaillaan näytteillä oleva käärinliinan jäljennös on herättänyt keskustelua liinan aitoudesta.

Uudemmat tutkimukset viittaavat siihen, että käärinliinaan on tarttunut Jerusalemin alueella Jeesuksen aikaan kukkineen kukan siitepölyä. Vatikaani on myös vakuuttunut siitä, että käärinliinan keskiaikaiseksi osoittanut radiohiiliajoitus tehtiin paikasta, jolla sitä korjattiin keskiajalla.

Torinon käärinliina voisi siis olla peräisin Jeesuksen ajalta. Mutta se ei vielä tee siitä Jeesuksen käärinliinaa. Roomalaiset teloituttivat myös monia muita ihmisiä.

Keskiajan kirkolla oli taipumus nähdä pyhäinjäännöksiä sielläkin, missä niitä ei välttämättä ollut. Niinpä Jerusalemissa on kaksi Jeesuksen hautaa – Pyhän haudan kirkko ja Kalliohauta – mutta vain toinen niistä voi olla se paikka, jonne Jeesus haudattiin.

Johanneksen evankeliumi kuvailee Jeesuksen käärinliinoja:

Simon Pietari tuli hänen perässään, meni hautaan ja katseli siellä olevia käärinliinoja. Hän huomasi, että Jeesuksen kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä vaan erillään, omana käärönään.” (Joh. 20:6–7.)

Käärinliinoja oli siis vähintään kaksi. Torinon käärinliina sen sijaan peitti koko ruumiin, joten Raamattu ei näyttäisi tukevan sitä, että Jeesuksen ruumis olisi kääritty tuohon liinaan, ellemme tietäisi vähän enemmän muinaisten juutalaisten hautaustavoista:

Ensin vainajan päälle pantiin heti ristiltä alas oton yhteydessä kasvoliina eli sudarium sekä ruumispeitto. Ne jätettiin tahriintuneina hautaan. Sitten tehtiin nopea pesu alkavan sapatin vuoksi. Tämän jälkeen varsinainen hautaliina – joka on Torinon käärinliina – käännettiin sitomatta vainajan päälle. Leuka, ranteet ja nilkat sidottiin omilla liinoillaan. Lopuksi muodostettiin löyhä sidos vainajan ympärille othonia-nauhoilla. Vainajan pään ympärille siroteltiin myös tuoreita kunnia.”

Näiden liinojen välistä katosi ruumis ennen kuin siinä näkyi merkkejä mätänemisestä.

Jotain mystistä Torinon käärinliinaan liittyy. Mitä se on, siitä me emme voi olla täysin varmoja.

Mutta tyhjä hauta kertoo meille siitä, että Jeesus nousi kuolleista.

Hän elää.Lähde:

Ahonen, Erik. 2013. Näyttely: Hervannan kirkossa voi tutustua kuuluisan kankaan jäljennökseen ja historiaan. Aamulehti 31.8., B27.