lauantai 7. syyskuuta 2013

Hainevät Finnairin Airbus A321:ssa kertovat hain älykkäästä suunnittelusta

Finnairin Airbus A321. Kuva: Adrian Pingstone, Wikipedia.

Joel Kontinen

Hai pystyy uimaan eviensä avulla hyvin nopeasti ja taloudellisesti. Airbusin insinöörit ovat huomanneet tämän ja käyttäneet haiteknologiaa uusissa A321-koneissa, joita myös Finnair alkaa käyttää lomalennoillaan.

Koneiden siivenkärjissä on hainevää muistuttavia ulokkeita, jotka vähentävät ilmanvastustusta ja siten myös polttoaineen kulutusta nelisen prosenttia.

Airbus A321 Sharklet käyttää edestakaisella Kanarian lennolla osapuilleen 1400 litraa vähemmän lentokerosiiniä kuin kone, jossa ei ole haiteknologiaa.

Airbus on jo pitkään ammentanut inspiraatiota luonnossa ilmenevistä nerokkaista ratkaisuista säästääkseen selvää rahaa.

Euroopan johtava siviililentokoneiden valmistaja suosii biomimetiikkaa, jolla tarkoitetaan luonnon ratkaisujen jäljentämistä.

Evolutionistit pitävät haita elävänä fossiilina, joka ei ole muuttunut oleellisesti sataan miljoonaan vuoteen. Se käyttää joka tapauksessa huipputeknologiaa, jota insinöörit ovat vasta nyt pystyneet jossain määrin hyödyntämään.

Hait – ja Finnairin uudet Airbus 321-koneet – kertovat nerokkaasta suunnittelusta.

Luonnossa ilmenevä suunnittelu todistaa kaiken Luojasta, niin kuin apostoli Paavali kirjoittaa roomalaisille:

Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan.” (Room. 1:20).Lähde:

Pulliainen, Mikko. 2013. Älä väheksy hainevää, sillä se säästää reilusti menovettä. Aamulehti 7.9., A12.