perjantai 24. lokakuuta 2014

Äyriäiset hyödyntävät älyllistyttävää häivetekniikkaa

Kaikki aikuiset sirkkaäyriäiset eivät välttämättä pysyttele näkymättömissä. Kuva: Silke Baron, Flickr (Creative Commons Attribution 2.0 Generic license).
Joel Kontinen

Monet ilmailuhistorian asiantuntijat pitävät saksalaisten insinöörien toisen maailmansodan lopussa suunnittelemaa Horten Ho 229 pommittajaa ensimmäisenä häiveteknologiaa hyödyntävänä lentokoneena.

Ho 229:sta ei kuitenkaan ollut sodan ratkaisijaksi. Myöhemmin amerikkalaiset kopioivat ja kehittivät tekniikkaa pyrkiessään tekemään tutkassa näkymättömän koneen. F-117 ja B-2 hyödyntävä tätä teknologiaa, mutta nekään eivät ole täysin näkymättömiä.

Sirkkaäyriäisten eli mantisravun (Stomatopoda) toukka sen sijaan onnistuu naamioitumaan niin, ettei siitä näy mitään. Toukan verkkosilmässä on pigmenttiä, joka estää läpinäkyvyyttä, mutta se kykenee heijastamaan meren värejä peilin tavoin ja pysyttelemään täysin näkymättömänä.

Tämä hiljattain The Journal of Experimental Biology -lehdessä julkaistu tutkimus äyriäisten taidosta kertoo jälleen kerran, että eläinmaailma on verrattomasti ihmeellisempi kuin mitä evoluution kannattajat uskaltavat olettaa.

Lähde:

Viegas, Jennifer. 2014. Shrimp Use Eye Trick to Become Invisible in Water. Discovery.com. (17.9.).