torstai 30. lokakuuta 2014

Paavi Franciscus, evoluutio ja alkuräjähdys: mitä paavi oikein sanoi?

Paavi Franciscus puhui hiljattain luomisesta ja ihmisen vastuusta. Kuva: Casa Rosada, Wikipedia.
Joel Kontinen

Kun paavi sanoo jotain yllättävää, medialla on tapana tulkita hänen sanojaan tarkoitushakuisesti.

Paavi Franciscus puhui äskettäin Vatikaanin tiedeakatemiassa ihmisen vastuusta luomakunnasta. Hän sivusi evoluutiota vain muutamalla virkkeellä:

Kun luemme luomiskertomusta ensimmäisestä Mooseksen kirjasta, on vaarana, että ajattelemme Jumalan olevan taikuri, joka voi taikasauvallaan loihtia mitä tahansa. Mutta tämä ei pidä paikkaansa. Jumala loi ihmiset ja antoi kunkin kehittyä sisäisten lakiensa mukaan.

Paavin lausunto ei edusta esimerkiksi Eero Junkkaalan versiota teistisestä evoluutiosta, vaan se on jossain määrin sekoitus progressiivista luomista, älykästä suunnittelua ja teististä evoluutiota eli aika lailla samanlainen hämärähkö idea kuin Benedictus XVI:lla.

Tuskin mitään muuta sanaa käytetään niin monessa merkityksessä kuin evoluutiota. Paavin versiossa se tarkoittanee lähinnä muutosta. Hän sanoutuu irti evoluution darvinistisesta (naturalistisesta / materiaalisesta) versiosta ja tuo Jumalan rakkauden keskiöön.

Paavi Franciscus painotti sitä, että luominen ei lähtenyt kaaoksesta vaan Jumalan rakkaudesta. Hän myös muistutti, että Jumala loi ihmisen kuudentena päivänä ja antoi tälle tehtäväksi nimetä eläimet ja näin olla vastuussa luomakunnassa.

Valitettavasti Hugh Rossin ja muiden progressiivisen luomisen kannattajien tavoin hän pitää alkuräjähdystä (big bang) luomisen alkuna ja uskoo luomisen jatkuneen tuhansia vuosia.

Teologisesti tämä on ongelmallista, koska kuolema tulee ennen syntiinlankeemusta.

Lähteet:

Vatican Information Service. Francis in the Pontifical Academy of Sciences emphasises the responsibility of humanity in creation. VISnews 27.10.

Withnall, Adam. 2014. Pope Francis declares evolution and Big Bang theory are real and God isn't 'a magician with a magic wand'. Independent (28.10.)