tiistai 28. lokakuuta 2014

Eeden kumoaa Genesiksen aukkoteorian


Peter Paul Rubens ja Jan Brueghel: Syntiinlankeemus. Kuva Wikipediasta. Aukkoteorian kannattajat näkevät tässä jo toisen syntiinlankeemuksen.

Joel Kontinen

Genesiksen aukkoteoria (eli käsitys, jonka mukaan 1. Mooseksen kirjan ensimmäisen ja toisen jakeen välissä on vuosimiljoonia kestänyt aukko) nostaa vielä joskus päätään, vaikka siinä on monia ylipääsemättömiä tieteellisiä ja teologisia ongelmia.

Aukkoteorian perustelut ovat täynnä aukkoja.

Teologisesti vakavin ongelman on kuolema ennen Aadamin lankeemusta. Jumala ei siinä luo ihmistä alussa vaan miltei lopussa.

Aukkoteorian mukaan ensimmäinen luotu maailma tuhoutui Lusiferin myyttisessä tulvassa, josta Raamattu vaikenee täysin. Sen kannattajat vetoavat ensisijaisesti kahteen Vanhan testamentin kohtaan (Jes. 14: 12–21 ja Hes. 28: 11–19).

Heidän täytyy kuitenkin tulkita niitä varsin luovasti. He saavat Hesekielin 28. luvusta Eedenin:

”Ihminen, viritä valitusvirsi Tyroksen kuninkaasta, sano hänelle: Näin sanoo Herra Jumala: --Sinä olit täydellisistä täydellisin, täynnä viisautta, itse kauneus. Olit Eedenissä, Jumalan puutarhassa.”

Hesekiel ei mainitse Lusiferia, mutta he löytävät nimen Jesajan 14. luvusta.

Tällainen luova tulkinta aiheuttaa ongelmia, koska Genesiksen 2. luku viittaa vahvasti siihen, että Jumala teki Eedenin vasta sen jälkeen, kun Hän oli ensin luonut ihmisen:

”Siihen aikaan, kun Herra Jumala teki maan ja taivaan, ei maan päällä ollut vielä yhtään pensasta eikä edes ruoho ollut noussut esiin, sillä Herra Jumala ei ollut antanut sateen kastella maata eikä ihmistä vielä ollut maata viljelemässä.
- -
”Herra Jumala istutti puutarhan itään, Eedeniin, ja sinne hän asetti ihmisen, jonka oli tehnyt
.”

Jakso viitannee koko universumin luomiseen. Jumala loi tuolloin maan ja taivaan ja kaiken siltä väliltä.

Näyttää nimittäin siltä, että Genesiksen 2. luku kuvaa ihmisen luomiseen liittyviä yksityiskohtia aikajärjestyksessä.

Lusifer ei siis ole voinut olla Eedenissä ja langeta ennen kuin Eeden oli edes olemassa.