keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Muurahaisen kemiallisen sodankäynnin strategia haastaa uskon vuosimiljooniinLehdenleikkaajamuurahainen. Kuva: Grey Wulf, Flickr (Creative Commons).
Joel Kontinen

Naturalistinen usko vuosimiljooniin synnyttää ongelmia, joita on vaikea tai joskus jopa mahdotonta ratkaista loogisesti.

Proceedings of the Royal Society B julkaisi äskettäin tutkimuksen lehdenleikkaajamuurahaisista, jotka jakavat elinympäristönsä monien sienten kanssa.

Osa sienistä tuottaa muurahaisille ravinteita, kun taas osa, esimerkiksi Escovopsis, on vahingollisia.

Muurahaiset ovat oppineet säilymään terveinä näin vaarallisissa oloissa. Kun ne kohtaavat tuholaissienen, ne erittävät fenyylietikkahappoa, joka tappaa sienen.

Näyttää siltä, että jotkin lehdenleikkaajamuurahaiset ovat erikoistuneet tällaiseen kemialliseen sodankäyntiin. Näin muurahaiset ovat pysyneet terveinä eivätkä ole sairastuneet sienien levittämiin tappaviin tauteihin.

Evolutionistit ihmettelevät, miten muurahaiset ovat voineet käyttää samaa strategiaa ”miljoonia vuosia” tuhoutumatta itse. Heidän parhaat selityksensä ovat vain satuilua.

Sokeat darvinistiset prosessit eivät voi auttaa muurahaista, mutta Genesis kertoo Jumalasta, joka loi kaiken.

Eläinkunta on täynnä nerokkaita ratkaisuja, jotka osoittavat, että Hän ei hutiloinut vaan teki eläimet älykkäiksi. Esimerkiksi gekkon jalat, punarinnan kvanttiteknologia ja kolibrien uskomattomat kyvyt kertovat luomisesta.

Lähde:

Shultz, David. 2015. Leafcutter ants use chemical warfare to keep fungus at bay. Science (28.4.).