lauantai 30. toukokuuta 2015

Selfietäi innoittaa satuilemaan ja levittämään darvinistisia täitarinoita


Päätäi (Pediculus humanus capitis). Kuva: Dennis D. Juranek, Centers for Disease Control and Prevention.
Joel Kontinen

Selfiebuumilla voi olla yllättäviä seurauksia: kun lapset änkeävät samaan kuvaan, täit voivat hypätä päästä toiseen ja näin levitä koko kaveripiiriin.

Uutisoidessaan potentiaalisen täiepidemian syntyä Aamulehti kertoi meille myös täiden oletetusta kehityshistoriasta:

Täi kuuluu hyönteisiin ja on kehittynyt jäytiäisestä. Jäytiäiset ovat pieniä kirppumaisia otuksia, jotka viihtyvät luonnossa ja kodeissa. Evoluution kuluessa täiltä ovat siivet surkastuneet, sillä ne olisivat vain tiellä hiuksissa kulkiessa. Täit eivät siis pompi eivätkä lentele summamutikassa isäntää etsien.

Evoluution kuluessa tai evoluution aikana ovat darvinistisia ilmauksia, jotka tarkoittavat sitä, että kukaan ei oikeastaan tiedä, miksi jotain on tapahtunut.

Ilmiöstä voidaan myös käyttää ilmaisua aukkojen evoluutio.

Moni toisin sanoen uskoo kehitysoppiin vaikka todisteita ei ole.

Evoluution sokea kelloseppä ei näe tulevaisuutta. Se ei pysty suunnittelemaan seuraavia askeleita, joten konjunktiolla sillä (tai koska) alkavia lauseita ei pitäisi näkyä oikeaoppisessa darvinistisessa tekstissä.

Siipien tai minkä tahansa muun elimen surkastuminen ei edistä evoluutiota vaan kertoo sen sijaan rappeutumisesta, joka on syntiin langenneessa maailmassa hyvin yleinen ilmiö.

Täit ovat ennenkin näytelleet näyttävää roolia evoluutiotarinoissa.

Lähde:

Ekfors, Susanna. 2015. Kutiseeko päässä? Selfietäi leviää tehokkaasti Aamulehti (30.5.).