perjantai 3. heinäkuuta 2015

Kambrikauden kummituseläin: evoluutio kulkee väärään suuntaan
Collinsium ciliosum. Kuva: Javier Ortega-Hernández.
Joel Kontinen

Mitä sanoisitte piikikkäästä merieläimestä, jolla on 18 etujalkaa ja 12 takajalkaa? Cambridgen yliopiston tutkija Javier Ortega-Hernández kollegoineen esitteli sen äskettäin Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa.

Tutkijat löysivät tämän kymmensenttisen matomaisen otuksen fossiileja Etelä-Kiinasta ja antoivat sille nimen Collinsium ciliosum eli ’Collinsin karvainen hirviö’ kambrikauden matomaisia eläimiä tutkineen Desmond Collinsin mukaan.

He uskovat sen eläneen kambrikaudella osapuilleen ”518 miljoonaa vuotta” sitten.

Collinsium ei ole ainoa kambrikauden kummajainen, joka haastaa evoluution. Hallucigenia oli niin outo otus, että tutkijat laittoivat sen vahingossa ylösalaisin ja kaiken lisäksi takaperin.

Myös trilobiitin silmä haastaa darvinistisen ajattelun, koska hienoimmat silmät ilmaantuivat jo liki aikana, jota evolutionisti pitää elämänmuotojen big banginä.

Raportoidessaan tuoreesta löydöstä Live Science totesi, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun esi-isänä pidetty eläinryhmä on monimuotoisempi kuin sen nykyisin elävä sukulainen.

Tämä tarkoittaa selkokielellä sitä, että evoluutio kulkee väärään suuntaan. Olisi siis loogisempaa puhua devoluutiosta. Alun monimuotoisuudesta eläimet ovat yksinkertaistuneet.Lähde:

Geggel, Laura. 2015. Armored Spiky Worm Had 30 Legs, Will Haunt Your Nightmares. Live Science (29.6.).