torstai 7. heinäkuuta 2016

Syanidia popsiva uhanalainen puoliapina haastaa darvinistiset uskomuksetMinä syön kohta syanidia. Kultabokombali (Hapalemur aureus). Kuva: Rachel Kramer, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).
Joel Kontinen

Eläinkunta on tulvillaan lajeja, joiden ei evoluution mukaan joko pitäisi olla olemassa tai joiden ei pitäisi käyttäytyä niin kuin ne käyttäytyvät:

· Petoeläimen näköinen isopanda syö enimmäkseen vain bambua.
· Vegaanilisko tyytyy kasviksiin.
· Bagheera kiplingi -hämähäkki syö niin ikään kasveja.
· Käpytikan olisi pitänyt kuolla sukupuuttoon jo ajat sitten. Evolutionistit uskovat, että se kehittyi lajista, jolla ei ollut iskunvaimenninta ja jonka siis on täytynyt tuhoutua iskettyään päänsä puuhun.
· Dagestanissa naarasleijona kaitsee lampaita sen sijaan, että pistelisi ne poskeensa.
· Irlantilaisella farmilla kissa adoptoi ankanpojat.
· Venäläisessä eläinpuistossa Timur -nimisestä vuohesta tuli tiikerin paras kaveri.
· Fregattilinnun olisi pitänyt jo tipahtaa mereen ja kuolla sukupuuttoon ennen kuin se oppi nukkumaan ilmassa.

Tähän listaan pääsee myös Madagaskarilla elävä uhanalainen kultabokombali (Hapalemur aureus), joka syö miltei yksinomaan bambunversoja.

Kukaan ei tiedä, miten ne selviävät hengissä. Ne saavat versoista niin paljon syanidia, että kahdestoista osa siitä määrästä riittäisi tappamaan useimmat nisäkkäät.

Darvinistin kannattaisi pohtia pitkään ja hartaasti, miten tämä kultabokombalin uskomaton kyky kehittyi ja kuinka monta esi-isää kuoli sukupuuttoon ennen kuin niille kehittyi taito selvitä hengissä.

Lähde:

Brahic, Catherine. 2016. Meet the world’s cutest and most endangered animals. New Scientist (6.7.)

Timur-vuohen seikkailut, osa 2:

Amur- tiikerin kanssa ystävystynyt Timur-niminen vuohi pääsi äskettäin taas uutisiin. Se oli käynyt uhkarohkeaksi ja puskenut isoa kissaa niin ponnekkaasti, että Amur oli hermostunut ja kaatanut sen maahan.

Eläinpuiston hoitajat houkuttelivat Amurin hetkeksi pois vuohen luota ja veivät Timurin eläinlääkärille. Vuohi voi hyvin, mutta se siirrettiin rauhoittumaan lajitoveriensa joukkoon 4 000 kilometrin päähän tiikeriystävästään.