sunnuntai 28. elokuuta 2016

USA:n transhumanisti presidenttiehdokas Zoltan Istvan kampanjoi ikuisen elämän puolesta, ainakin omien sanojensa mukaan


Kuolema muistuttaa meitä synnin seurauksista kaikkialla maailmassa.
Joel Kontinen

New Scientist tuskin pyytäisi Donald Trumpia esittelemään ohjelmajulistustaan lukijoilleen.

Mutta kun marraskuun USA:n presidenttivaaleissa on ehdokkaana myös transhumanisti, lehti antaa hänelle auliisti palstatilaa.

Zoltan Istvan on USA:n transhumanistisen puolueen ehdokas. Hän haluaa vapauttaa ihmiskunnan biologian kahleista ja tehdä meistä jonkinlaisia jumalia.

Hänen visiossaan kuolema joutuu vähitellen astumaan syrjään, kun ihmisistä tulee osittain koneita.

Istvanin ohjelmajulistus muistuttaa jossain määrin tieteisuskosta vaikutteita ammentavan professori Yuval Noah Hararin näkemyksiä. Molemmat tunnustavat keinoälyn (AI = artificial intelligence) mahdin, eivätkä kavahda sitä yhtä paljon kuin esimerkiksi Stephen Hawking.

Transhumananismissa on selvästi uskonnollisia piirteitä. Voitaneen sanoa, että transhumanismit ovat aitoja tieteisuskovia eli skientesteja.

Kaikki tieteisuskovat eivät ole transhumanisteja, mutta kaikki transhumanistit ovat tieteisuskovia. Messiaana heillä on Kristuksen sijasta ihmisen kehittämä huipputeknologia. Tiede on heidän vapahtajansa, jolla he pyrkivät vapautumaan syntiinlankeemuksen seurauksista.

Istvanin ideologiassa ihminen ohjaa omaa evoluutiotaan biologisesta olennosta koneen ja elävän olennon yhdistelmäksi. Taustalla kummittelee darvinistisen evoluution lisäksi myös tieteiskirjallisuus (science fiction) supersankareineen.

Zoltanin ikuisessa elämässä ei ole sijaa uudelle Jerusalemille, Jeesukselle eikä todelliselle pelastuksen toivolle.

Lähde:

Istvan, Zoltan. 2016. Meet the US presidential candidate campaigning for immortality. New Scientist (18.8.).