torstai 6. syyskuuta 2007

”Evoluutio on meitä fiksumpi”?

Joel Kontinen

Hiljattain kuollut keksijä Paul MacCready sai ajatuksen ihmisvoimalla kulkevasta lentokoneesta katsomalla lintujen lentoa. Hänen mukaansa ei ollut mitään syytä olla jäljittelemättä sitä, minkä luonto oli miljoonien vuosien kuluessa saanut aikaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Olihan toinen skeptikko, Leslie Orgle, sanonut, että evoluutio on meitä fiksumpi. MacCready suunnitteli mm. Gossamer Albatrossin, jolla kilpapyöräilijä Bryan Allen polki Englannin Kanaalin ylitse vuonna 1979.

Ihmisvoimalla kulkeva lentokone oli selvästikin suunniteltu. Evoluution taas pitäisi olla sokea ja pohjimmiltaan umpimähkäinen. Evoluution kivijalat ovat mutaatiot ja luonnonvalinta.

Niistä luonnonvalinnan ei pitäisi pystyä ennakoimaan tulevia mutaatiota ja valitsemaan niistä sopivimmat. Mutaatioiden pitäisi tulla sillekin yllätyksenä, tai muuten kaikki alkaa epäilyttävästi kuulostaa suunnitellulta.

Linnun lento vaikuttaa jopa suunnitellummalta kuin Gossamer Albatrossin tie, joka sekin kulki ilmojen halki. Voisi melkein luulla, että lintu on alun perinkin suunniteltu lentämään.

Jostain syystä skeptikot näyttävät epäilevän kaikkea muuta paitsi evoluutiota, vaikka siinä tuntuisi olevan ainakin yhtä paljon epäilyttävää kuin monessa muussa asiassa, esimerkiksi ufoissa, joita he syystäkin epäilevät.


Lähde

Schermer. Michael. 2007. A Fond Farewell to Jerry Andrus & Paul MacCready. e-Skeptic. 5.9.2007. http://www.skeptic.com/eskeptic/07-09-05.html