perjantai 2. marraskuuta 2007

Entisen ateistin täyskäännös:


Antony Flew kirjoitti etsinnästään kirjan.


Joel Kontinen

Toiset jyrisevät, toiset kääntyvät

Monet tunnetut ateistit ovat viime aikoina jyrisseet Jumalaa ja uskontoa vastaan pamfleteissaan.[1] Vähemmälle huomiolle on jäänyt entisen ateistin Antony Flewn tilitys siitä, miksi hän hylkäsi ideologiansa. [2] Flew on astumassa toisen tunnetun ex-jumalankieltäjän C. S. Lewisin askeleissa, vaikka hän pitääkin itseään vielä pikemminkin deistinä[3] kuin teistinä.

Ideologinen täyskäännös

Antony Flew oli puolen vuosisadan ajan ateismin tunnetuin puolestapuhuja. Hiljattain myöntämässään haastattelussa Flew kertoo, mistä hänen täyskäännöksensä johtui. Universumin mutkikkuus sai hänet päättelemään, että kaiken takana täytyy olla älykäs lähde. [4]

Onnekas sattuma ei selitä elämän syntyä

Flew kertoo antaneen todisteiden puhua puolestaan. Hän sanoo, että elämän syntyä ja säilymistä ei voida selittää yksinomaan biologialla. Vuosi vuodelta tulee yhä enemmän todisteita siitä, että kemiallinen liemi ei pysty synnyttämään geneettistä koodia. Flewn mukaan elävän ja elottoman ero ei ole pelkästään kemiallinen. Hän pitää Richard Dawkinsin yritystä panna elämän synty onnekkaan sattuman ansioksi lähinnä koomisena. ”Jos tuo on paras argumentti, niin peli on menetetty”, Flew sanoo.[5]


Viitteet

[1] Dawkins, Richard. 2006. The God Delusion. New York: Bantam Books; Hitchens, Christopher. 2007. God is Not Great: How Religion Poisons Everything. New York: Twelve Books; Harris, Sam. 2006. Letter to a Christian Nation. New York: Random House.
[2] Flew, Antony ja Verghese, Roy Abraham. 2007. There is a God. How the World's Most Notorious Atheist Changed His Mind. San Francisco: HarperOne.
[3] Deismin mukaan Jumala käynnisti maailman mutta Hän ei puutu ihmisten maailman asioihin.
[4] Wiker, Benjamin. 2007. Exclusive Flew interview. http://www.tothesource.org/10_30_2007/10_30_2007.htm
[5] Wiker 2007.