lauantai 13. maaliskuuta 2010

Tutkijat löysivät ”19 000 vuotta” vanhan emun DNA:taEmu. Kuva: J. Folmer, Wikipedia.Joel Kontinen

Tutkijat ovat löytäneet DNA:ta 19 000 vuoden ikäiseksi arvioidusta emun munasta. Australialaisen Murdoch Universityn biologi Michael Bunce, jatko-opiskelija Charlotte Oskam sekä joukko muita tutkijoita eristivät DNA:ta fossiloituneista munankuorista.

Emu (Dromaius novaehollandiae) on lentokyvytön strutsilintu, joka edelleenkin elää Australiassa.

Näin vanhaa DNA:ta ei ole ennen löydetty muualta kuin napaseuduilta. Tutkijoiden mukaan se on säilynyt ällistyttävän hyvin.

Vaikka vanhoja fossiloituneita munankuoria on löydetty varsin runsaasti, tiedemiehet eivät ole ennen kyenneet eristämään niistä DNA:ta.

DNA:n ällistyttävän hyvä säilyminen on hämmästyttänyt tutkijoita ennenkin. Se näyttää säilyvän huomattavasti paremmin kuin mitä teoreettiset mallit ennustavat – tai siiten iänmääritykset eivät pidä alkuunkaan paikkaansa.

Dinosaurusten ja salamanterin pehmeiden kudosten säilyminen myös viittaa siihen, että fossiilit eivät ole läheskään niin vanhoja kuin mitä luullaan.


Lähde:

Kaplan, Matt. 2010. Pristine DNA discovered in fossilized eggshells. Nature News (10.3.) http://www.nature.com/news/2010/100310/full/news.2010.111.html