lauantai 1. elokuuta 2009

Uusi tutkimus heittää varjon vuosimiljoonien ylleT. rexin luussa oli kollageenia.Joel Kontinen

Voivatko dinosauruksen proteiinit ja pehmeät kudokset säilyä kymmeniä miljoonia vuosia? Monet tutkijat ovat pitäneet sitä mahdottomana.

Tuore tutkimus vahvistaa, että Tyrannosaurus rexin luussa oli jäänteitä proteiineista, joten niiden sovittaminen vuosimiljooniin aiheuttaa edelleenkin päänvaivaa.

Vuonna 2007 tutkijat löysivät 68 miljoonan vuoden ikäiseksi oletetun T. rexin luusta kollageenia. Skeptikot epäilivät sen johtuneen kontaminaatiosta. He olettivat, että dinosauruksen luut olivat laboratoriossa joutuneet tekemisiin muiden fossiilien kanssa ja että kollageeni oli peräisin näistä.

Hiljattain Marshall Bern, Brett Phinney ja David Goldberg analysoivat näitä T. rexin luita massaspektrometrillä ja vahvistivat sen, että niissä oli jäänteitä hemoglobiinista ja kollageenista. Tutkimus julkaistaan syyskuussa Journal of Proteonic Researchissä.

Bernin ja kollegoiden mukaan ainakin osa proteiineista on hyvin todennäköisesti alkuperäisiä.

Kollageenin säilyminen 68 miljoonaa vuotta on periaatteessa mahdotonta. Valtavirran tutkijat eivät ainakaan tässä vaiheessa vielä uskalla kyseenalaistaa vuosimiljoonia, vaikka useat löydöt viittaavat vahvasti siihen, ettei niitä ole koskaan ollutkaan.

Hiljattain kollageenia löytyi myös 80 miljoonan vuoden ikäiseksi arvioidusta Hadrosauruksesta.


Lähteet:

Bern, Marshall, Brett S. Phinney ja David Goldberg. 2009. Reanalysis of Tyrannosaurus rex Mass Spectra. Journal of Proteonic Research.
http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/pr900349r

EurekAlert! 2009. Reexamination of T. rex verifies disputed biochemical remains. (29.7.) http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-07/acs-rot072909.php