perjantai 28. elokuuta 2009

Ateisti puolustaa uskontoaAteistin uutuuskirjan yllättävä sanoma: uskonto on hyödyllistä.Joel Kontinen

Uskonto on ihmisille hyväksi. Se antaa elämälle tarkoituksen, ja tekee heistä onnellisia. Uskonto on hyväksi myös yhteiskunnalle, koska varsinkin kristityt ovat perustaneet kouluja ja sairaaloita ja auttavat hätääkärsiviä.

Ajatus ei sinänsä ole uusi. Teologit ja sosiologit ovat tienneet tämän jo vuosikausia, mutta nyt idea tulee varsin yllättävästä lähteestä.

Ateistina itseään pitävä Bruce Sheiman päätyy kirjassaan An Atheist Defends Religion: Why Humanity Is Better Off with Religion than Without It näin yllättävään lopputulokseen.

Richard Dawkins, Christopher Hitchens ja muutama muu militantti ateisti ovat viime vuosina ilmeisesti T. H. Huxleyn esimerkin innoittamina käyneet ankarasti uskonnon kimppuun. Nyt ohjelmassa näyttää seuraavan maltillisten ateistien puheenvuoro.

Äskettäin Sheimanin ateistikollega Bradley Monton puolusti älykästä suunnittelua.

Mitähän ateistit seuraavaksi keksivät puolustaa? He voisivat vaikkapa osoittaa, että Nooan ajan vedenpaisumus auttaa selittämään fossiilihautausmaiden synnyn ja että tyhjä hauta kertoo vakuuttavasti Jeesuksen ylösnousemuksesta.

Meidän kannattaa muistaa, että myös C. S. Lewis oli ateisti ennen kuin hänestä tuli kristinuskon ehkä tunnetuin puolustaja.


Lähde:

Galli, Mark. 2009. A Pretty Good Religion. Christianity Today. (27.8.) http://www.christianitytoday.com/ct/2009/augustweb-only/134-41.0.html