lauantai 29. elokuuta 2009

Ilmastonmuutos kutistaa Skotlannin lampaitaTime kirjoittaa Skotlannin kutistuvista lampaista.Joel Kontinen

Skotlannin villilampaat ovat 25 vuodessa pienentyneet keskimäärin viisi prosenttia. Timen mukaan tämä ei silti tarkoita sitä, että evoluutio olisi kumottu Skotlannissa vaan ilmaston lämpeneminen auttaa myös pienempiä lampaita selviämään talvesta hengissä.

Timen juttu perustuu Lontoon Imperial Collegen tutkijan Tim Coulsonin ja kollegojen tutkimukseen. Toronton yliopiston biologi Arthur Wies pitää lampaiden sopeutumista osoituksena ilmastonmuutokseen liittyvästä evoluutiosta.

Vaikka Timen juttu yhdistää lampaiden pienenemisen darvinistiseen evoluutioon, niiden muutokset johtuvat lähinnä luonnonvalinnasta. St. Kildan saarten talvet ovat käyneet lyhemmiksi ja leudoimmiksi. Ruokaa on enemmän, ja myös pienemmät ja nuoremmat lampaat selviävät Pohjois-Skotlannin talvesta ja saavat jälkeläisiä, jotka niin ikään ovat pienempiä kuin ennen.

Luonnonvalinta sekoitetaan monesti evoluutioon. Pienten lampaiden selviäminen karuissa oloissa ei kuitenkaan edistä darvinistista evoluutiota. Vain lisäämällä geneettistä informaatiota voisi lammas kehittyä ei-lampaaksi. Mutta nyt ”evoluutio” kulkee väärään suuntaan, kohti minilammasta.

Skotlantilaisten on siis tyydyttävä laskemaan entistä pienempiä lampaita.

Lähde:

Walsh, Bryan. 2009. Why Are Scotland’s Sheep Shrinking? Time (Europe) 174:3, 38-39. (27.7.).