tiistai 1. syyskuuta 2009

Jääkarhut kutistuvat – mutta media ei puhu evoluutiostaKuva: Ansgar Walk, Wikipedia.Joel Kontinen

Toisinaan Vesa Vanhalakka yllättää. Hän kirjoittaa tuoreessa Aamulehdessä jääkarhujen pienenemisestä eikä edes mainitse sanaa evoluutio. Toisaalta BBC Newsin raportti, jota hän siteerasi, ei myöskään yhdistänyt jääkarhuissa tapahtuneita muutoksia evoluutioon.

Århusin yliopiston biologian professori Cino Pertoldi ja kollegat mittasivat 300 jääkarhun kalloa. He huomasivat, että viime vuosisadan loppupuolelta peräisin olevat kallot olivat 2-9 prosenttia pienempiä kuin vuosisadan alkupuolen kallot. Tutkijat arvelevat kutistumisen johtuvan jääalueiden pienenemisestä ja ympäristömyrkyistä.

Darvinismin markkinamiehet kuvailevat monesti evoluutiota muutokseksi ennen kuin vaihtavat määritelmänsä kesken virkkeen. Hiljattain kun Time raportoi Skotlannin kutistuvista lampaista, lehti muistutti lukijoitaan darvinistisen evoluution osuudesta.

Evoluutiokytkennän puuttuminen jääkarhujutusta on yllättävää. Olisiko Ida-fosiilista aiheutunut häly viilentänyt darvinistien intoa tulkita kaikki muutos evoluutioksi?

Pertoldi ja kollegat (sekä Vanhalakka) kylläkin muistuttivat meitä ihmisten aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä, josta on tullut vähintään evoluution veroinen dogmi.


Lähteet:


Gill, Victoria. 2009. 'Stress' is shrinking polar bears. BBC News (25.8.) http://news.bbc.co.uk/2/low/science/nature/8214673.stm

Vanhalakka, Vesa. 2009. Jääkarhut kutistuvat. Aamulehti 1.9., A2.