perjantai 18. syyskuuta 2009

Kuoleman kulttuuri, osa 2Jean Fouquet: Kuolema viikatemiehenä (1460). Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Kuoleman kulttuuri ei ole uusi ilmiö. Viime vuosisadalla se oli liiankin tuttua monille juutalaisille, mustalaisille ja slaaveille, jotka natsi-Saksan rotuoppien mukaan olivat geneettisesti liian huonoa ainesta. Itänaapurimme vankileirit tarjoavat myös muistutuksen ilmiöstä.

Lännessä kuoleman kulttuuria ovat suosineet esimerkiksi eläinten oikeuksien puolustaja Peter Singer ja Barack Obama, joka on kannattanut epäonnistuneista aborteista hengissä selvinneiden vauvojen jättämistä kuolemaan.

Nyt kirjailija Kaari Utrio tarjoaa eutanasiaa lääkkeeksi hoitajapulaan. Ilta-sanomien haastattelussa hän sanoo:

Terveyskeskuksissa voitaisiin jakaa vanhuksille, vaikkapa yli 70-vuotiaille, ystävällisiä "unipillereitä". Se tulee olemaan välttämätöntä, sillä nopeasti kuoleva vanhus on eduksi yhteiskunnalle. Mistä muka kaikille suurten ikäluokkien edustajille saadaan hoitajat?

Utrion resepti ei edusta kristillistä näkemystä ihmisen arvosta. Se muistuttaa Mengelen, Singerin ja Obaman ihmiskäsitystä, jossa vallanpitäjät ratkaisevat, kenellä on oikeus elää ja kenellä ei.


Lähde:

Kaari Utrio: Vanhuksille kuolinpillereitä. Ilta-sanomat. 14.9.2009. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1729904