keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Charles Darwinin kamppailutCharles Darwinista tehty dokumentti tarjoaa myös melodramaattisuutta. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

YLE on viime aikoina ahkeroinut muistuttaakseen katsojiaan Charles Darwinin juhlavuodesta. Hupiohjelmien lisäksi se on myös tarjonnut vakavampaa katsottavaa.

Darwinin mietteitä on 52 minuutin pituinen, ensisijaisesti evoluution isähahmon kotikunnailla Kentissä kuvattu draama. Alun perin BBC:n tuottamaan ohjelmaan on hyväksytty asiantuntijoiksi vain evoluutioon suopeasti suhtautuvia tutkijoita, kuten esimerkiksi professorit Steve Jones ja Jim Secord.

Charles Darwin oli aikansa lapsi. Vaikka tuolloin lajeja pidettiin muuttumattomina ja ihmistä luomakunnan kruununa, uudenlaiset tuulet puhalsivat Euroopassa. Jo Charlesin isoisä Erasmus Darwin oli esittänyt evoluutioon viittaavia näkemyksiä ja Jean Baptiste de Lamarck oli spekuloinut lajien muutoksesta.

Deismi vaikutti voimakkaasti Englannissa 1800-luvulla. Se piti Jumalaa etäisenä kelloseppänä, joka oli laittanut maailman käyntiin mutta toisin kuin perinteinen kristinusko opettaa, Hän ei puuttunut sen asioihin.

Charles Lyellin näkemys pitkistä geologisista ajanjaksoista ja Thomas Malthusin teoria ruoan riittämättömyydestä vaikuttivat suuresti Darwiniin, ja hän sovelsi näiden ajattelua biologiaan. Olemassaolon kamppailussa voimakkaat tuhoavat heikommat ja elämä syntyy kuolemasta.

Darwin tarkkaili luontoa ja näki siinä muutosta. Nykyisin yksikään kreationisti ei epäile sitä, että esimerkiksi koirat ovat muuttuneet. Koira ei kuitenkaan muutu vaikkapa kissaksi.

Mutta Darwin päätteli pienten muutosten perusteella, että kaikki elollinen oli syntynyt yhdestä yksisoluisesta olennosta.

Dokumentti mainitsee myös vuonna 1844 nimettömänä julkaistun teoksen Vestiges of the Natural History of Creation, joka jo enteili lajien muuttumista toisiksi. Tuolloin tiedemiehet vielä tyrmäsivät kirjan.

Darwinin mietteitä viipyy pitkään tämän perheen iloissa ja suruissa. Charles Darwin itse sairasteli yli kaksi vuosikymmentä. Filmi ehdottaa Etelä-Amerikasta tullutta parasiittia syylliseksi. Jotkut taas sanovat hänen kärsineen laktoosi-intoleranssista.

Sitten hänen kymmenvuotias tyttärensä Annie sairastui vakavasti ja kuoli. Darwin ei voinut käsittää, miksi Jumala voisi aiheuttaa kärsimyksiä pikkutytölle.

Charles Darwin ei voinut hyväksyä ajatusta, että Jumala rankaisisi ei-kristittyjä ikuisesti. Häntä hirvitti Raamatun opetus ikuisesta tuomiosta, varsinkin kun hänen skeptikkoisänsä oli kuollut kolme vuotta ennen Annieta.

Annien kuolema sai Darwinin lopullisesti kääntämään selkänsä Jumalalle. Hän hahmotteli maailmanselitysmallin, jossa Luojalle ei jäänyt lainkaan sijaa. Kuolemasta tuli hänen maailmassaan elämän antaja.

Darwinin vaiheista saa huomattavasti objektiivisemman käsityksen Creation Ministries Internationalin tuottamasta dokumentista The Voyage That Shook the World.


Lähteet:

Darwin, Charles. 1998 (1859). The Origin of Species. Ware: Wordsworth.

Prisma: Darwinin mietteitä. TV1 28.9. klo 19.00.

Salminen, Kari. 2009. Nerokin on ihminen. Aamulehti 28.9., B27.