maanantai 28. syyskuuta 2009

Löytö: Vanhan testamentin Joosefin nimi faraoiden ajan kolikoissa?Peter von Cornelius: Joosef selittää faraon unen. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Egyptiläiset arkeologit sanovat löytäneensä todisteita Genesiksessä eli Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa mainitun Joosefin historiallisuudesta. Hiljattain tohtori Sa'id Muhammad Thabetin johtama tutkimusryhmä kävi lävitse Egyptin arkeologisen museon kokoelmia. He huomasivat niiden joukossa 500 faraoiden ajalta peräisin olevaa kolikkoa.

Arkeologit olivat luulleet niitä amuleteiksi ja varastoineet ne laatikoihin, mutta tarkempi tutkimus osoitti, että ne olivatkin kolikoita.

Joissain kolikoissa oli Joosefin nimi kirjoitettu hieroglyfein. Nimi esiintyy kahdessa eri muodossa, joista toinen on faraon Joosefille antama nimi Saba Sabani eli Safenat-Paneah (1. Moos. 41:45). Samalla löytyi myös lehmää esittävä raha, jonka tutkijat yhdistivät faraon uneen seitsemästä lihavasta ja seitsemästä laihasta vuodesta.

Egyptiläinen Al-Ahram lehti kertoi löydöstä viime viikolla. Middle East Media Research Institute julkaisi siitä englanninkielisen tiedotteen torstaina (24.9.).

Jotkut skeptikot ovat jo ehtineet väittää, että löytö ei ole luotettava, koska sen tehneet arkeologit ovat muslimeja, jotka etsivät tukea omille uskonnollisille näkemyksilleen.

Voisimme samasta syystä epäillä kaikkien ateististen biologien ja paleoantropologien tulkintoja omista löydöistään.

Kolikot ovat osoitus Vanhan testamentin luotettavuudesta. Skeptikot ovat pitkään väittäneet, että Joosef ei ole historiallinen henkilö. Heidän pitäisi ehkä tarkistaa näkemyksiään.

Viime vuosina on löytynyt todisteita myös useiden muiden Vanhan testamentin henkilöiden historiallisuudesta. (Lue lisää tästä , tästä , tästä ja tästä .)

Lähteet:

Archeologists find 'Joseph-era' coins in Egypt. The Jerusalem Post (25.9.2009)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1253820674074

MEMRI – Middle East Media Research Institute. Leading Egyptian Daily 'Al-Ahram' Reports: Coins from Era of Biblical Joseph Found in Egypt. (24.9. 2009)http://www.memri.org/bin/latestnews.cgi?ID=SD256109