lauantai 15. marraskuuta 2008

Vanhin heprealainen teksti löydetty


Caravaggio: Daavid ja Goljat (n. 1599) Madridin Pradossa. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Arkeologit ovat löytäneet toistaiseksi vanhimman muinaisheprean tekstin läheltä paikkaa, jossa nuori Daavid kukisti filistealaisen Goljatin. He alkoivat kaivaa kymmenenneltä vuosisadalta eKr. peräisin olevaa linnoitusta viitisen kilometriä etelään nykyisestä Bet Shemeshistä viime kesäkuussa.

Tuoreessa lehdistötiedotteessa Jerusalemin Hebrew University ilmoitti, että arkeologit ovat löytäneet ostrakonin eli vanhan saviruukun kappaleen, jossa on viisi riviä kirjoitusta. Vaikka tekstiä ei olekaan vielä tulkittu, alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että siinä on ainakin nähtävissä sanojen tuomari, orja ja kuningas juuret.

Kaivaukset tehtiin Hebrew Universityn professorin Yosef Garfinkelin johdolla. Tutkijat löysivät ostrakonin Khirbet Qeiyafassa, jossa on valtaisa muinaisjuutalainen linnoitus. Linnoitusta ympäröi neljä metriä leveä ja 700 metriä pitkä kaupunginmuuri, joka on rakennettu massiivisista kivistä, osa neljän tai viiden tonnin painoisia.

Ostrakon löytyi linnoituksen sisältä. Siinä oli orgaanista ainetta, joten se pystyttiin ajoittamaan radiohiilimenetelmällä. Oxfordin yliopistossa tehty hiili-14 analyysi ja vertailu muihin muinaisajan ruukkuihin osoittivat, että ruukku kirjoituksineen on noin 3000 vuotta vanha.

Hebrew Universityn lehdistötiedotteen mukaan ostrakonin sanotaan ehkä olevan Israelin huomattavin arkeologinen löytö Kuolleenmeren kääröjen jälkeen. Beduiinipaimen löysi Kuolleenmeren kääröt vuonna 1947 Qumranin luolasta. Ne sisälsivät satoja uskonnollisia dokumentteja ja Raamatun tekstejä, esimerkiksi kokonaisen Jesajan kirjan samalla kääröllä.

Vanhan testamentin tutkija Samuel J. Schultz sanookin, että löydöt osoittavat juutalaisten kirjureiden kopioineen Raamatun tekstejä äärimmäisen huolellisesti. Varhaisin hepreankielinen Raamattu (eli Vanha testamentti) ennen Qumranin tekstejä oli peräisin vuodelta 900 jKr. ja vaikka löydetyt tekstit olivat tuhat vuotta vanhempia, ne olivat pienehköjä tyylillisiä muutoksia lukuun ottamatta lähes identtisiä.

Nyt löydetty ostrakon muistuttaa muualta Israelista löydettyjä ruukkuja. Valtava linnoitus viittaa siihen, että Israelissa todellakin oli vahva keskushallitus kuningas Daavidin aikana (noin 1000 eKr.)

Minimalisteina tunnettu arkeologinen suunta ei ole pitänyt Vanhan testamentin kuvauksia Daavidin ja Salomon ajasta uskottavina. Mutta hiljattain The Proceedings of the National Academy of Sciences –lehdessä julkaistu tutkimus viittasi siihen, että kuningas Salomon kaivokset oli löydetty Jordaniasta Petran läheltä.

Uusin löytö tukee näkemystä, jonka mukaan kuningas Daavid ei ollut pelkkä legenda vaan Vanhan testamentin kirjoittajat kuvasivat aikaansa paikkansapitävästi.

Tämän ei pitäisi olla yllätys. Oletammekin, että Raamattu kuvaa todellista historiaa. Jeesus ja Paavali pitivät jo Genesistä eli Ensimmäistä Mooseksen kirjaa kirjaimellisena totuutena.

Hiljattain Jerusalemista löydettiin vanha sinetin painallus, joka niin ikään osoitti, että Vanhan testamentin kirjoittajat kirjoittivat historiaa hyvin tarkasti. Monet aiemmat löydöt (lue tästä ja tästä ) myös tukevat Raamatun luotettavuutta.


Lähteet:

The Hebrew University of Jerusalem. 2008. Earliest known Hebrew text in Proto-Canaanite script discovered in area where David slew Goliath. Lehdistötiedoite 30. 10. http://www.huji.ac.il/dovrut/Osctreconrelease.doc

Schultz, Samuel J. 2000. The Old Testament Speaks. 5. painos. San Francisco: Harper SanFrancisco.