sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Michael Crichton: Tieteeseen tulisi suhtautua kriittisemminJurassic Parkin isä epäili ilmaston lämpenemistä. Kuva Answers in Genesiksen luomismuseosta.


Joel Kontinen

Amerikkalainen kirjailija Michael Crichton tunnetaan parhaiten kirjastaan Dinosauruspuisto (Jurassic Park, 1990). Sen elokuvaversio aloitti melkoisen dinosaurusbuumin kaikkialla maailmassa. Crichton, joka kuoli 4.11., oli myös tiedemies. Hän oli kiinnostunut tieteen ilmiöistä, esimerkiksi ilmaston lämpenemisestä ja maapallon ulkopuolisen elämän mahdollisuudesta. Hän saattoi toisinaan olla varsin kriittinen. Hän jopa sanoi, että elämän etsiminen ulkoavaruudesta (SETI-hanke) ei ole tiedettä. Hänen mukaansa “Se on kiistattomasti uskonto.”

Hiljattain Wall Street Journal julkaisi uudelleen osan luennosta, jonka Crichton piti California Institute of Technologyssä 17. tammikuuta 2003. Hänen luennollaan oli melko kiinnostava nimi: “Avaruusoliot aiheuttavat globaalin ilmaston lämpenemisen.” Hän varoitti konsensustieteen vaaroista. Hänen mukaansa tiede ei tunne sellaista ilmiötä kuin konsensus: ”Jos se on tiedettä, se ei ole konsensusta. Piste.”

Sitten hän totesi: “Konsensukseen vedotaan vain niissä tilanteissa, joissa tiede ei ole riittävän perusteltua.” Crichtonin luento viittaa siihen, ettei hän suhtautunut globaaliin ilmaston lämpenemiseen kovinkaan myönteisesti. Tämä ei sinänsä ole ihme, koska sään ennustaminen on parhaimmillaankin varsin epävarmaa. Crichton totesi: “Kukaan ei usko kahdentoista tunnin sääennustetta. Nytkö meidän oletetaan uskovan ennustetta, joka ulottuu sadan vuoden päähän?”

Syksyllä 2007 dosentti Heikki Hirvas luennoi Ruoveden Helvetinkolussa geologisista ilmiöistä ja pahoitteli, että ilmastonmuutoksesta on tullut uskonto. Valtamedia ei edes huoli kriittisiä kannanottoja, koska asiaa pidetään itsestään selvänä totuutena.

Crichtonin näkemys ei sinänsä tee hänestä ympäristönsuojelun vihollista. Hän huomasi dogmaattisen tieteen vaarat. Jos tiede perustuu konsensukseen, se helposti jämähtää paikoilleen ja sille voi käydä niin kuin marxilaiselle historiankäsitykselle, jota alettiin pitää totuutena. Ja Crictonin teesit soveltuvat mainiosti myös evoluutioksi kutsuttuun maailmanselitysmalliin.

Meidän tulee tietenkin säästää luontoa, kierrättää ja pitää hyvää huolta planeetasta, jonka Jumala on meitä varten luonut. Mutta meidän on myös varottava, ettemme nosta tieteellisiä “totuuksia” dogmeiksi. Tämä on Jurassic Parkin isän perintö.
Lähde:

Crichton, Michael. 2008. 'Aliens Cause Global Warming'. Wall Street Journal.( 7. 11.)
http://online.wsj.com/article/SB122603134258207975.html?mod=djemEditorialPage#printMode