perjantai 28. marraskuuta 2008

Evolutionistien ohjelmajulistusTässä on osa evoluution hyvästä sanomasta. Piirros: José-Manuel Benito Álvarez, Wikipedia.


Joel Kontinen

En usein saa sähköpostia, joka alkaa sanoin “Hyvät evolutionistitoverit”, mutta alkuviikosta sain tällaisen viestin. Lähettäjä oli pastori Michael Dowd, joka ilahdutti minua The Evolutionary Times - uutiskirjeellään.

Jos kuvittelet, että evoluutio ei ole uskonto, et ehkä ole kuullut pastori Dowdin puhuvan “yhteisestä luomismyytistämme – kosmoksen suuresta kertomuksesta.”

Michael Dowd tunnetaan kirjastaan Thank God for Evolution. Pastori Dowd tuntuu olevan täynnä suuria odotuksia. Hän sanoo olevansa evolutionarinen evankelista, joka matkustaa ristiin rastiin Pohjois-Amerikkaa “kertomalla uskonnollisesti inspiroivalla tavalla tieteen valtavirran esittämää universumin 14 miljardin vuoden historiaa.”

Aivan. Dowd sanoo, että evoluutio on uskonnollisesti inspiroivaa. Sen lisäksi, että hän aloitti sähköpostinsa sanoin “Hyvät evolutionistitoverit” hän päätti sen ilmauksella “Yhdessä evoluution puolesta”.

Hänellä on muutenkin tapana viljellä värikkäitä ilmauksia, esimerkiksi ”matelijamenneisyys” (lizard legacy) ja ”marakattimieli” (monkey mind) havainnollistaakseen hyvää sanomaansa siitä, että olemme osa eläinkuntaa.

Hän luonnostelee tavoitteensa The Evolutionary Timesissa:

Kaksiosainen visiomme: (1) Vuoteen 2050 mennessä valtaosa uskonnollisista ja uskonnottomista ihmisistä kaikkialla maailmassa on riemullisesti omaksunut evolutionistisen, ekologisen maailmankatsomuksen.

(2) Näemme myös, että vuosisadan puoleenväliin mennessä ihmiskunta on symbiootisessa yhteydessä teknologiamme ja yhteiskunnallisten rakenteidemme kanssa suurelta osin siirtynyt kaikkia osapuolia hyödyntävään suhteeseen laajemman elämänmuotojen joukon kanssa, jonka osa me olemme.


Näyttänee siis siltä, että pastori Dowdin tavoite on perustaa uusi sekulaarinen uskonto, joka yhdistää aikamme kaksi suurta kvasitieteellistä rakennelmaa: uusdarvinistisen evoluution ja uskon ihmistekoisen ilmastonmuutoksen vääjäämättömyyteen.

Pastori Dowdin kotisivuilla näytelmäkirjailija Bill Bruehl luonnehtii kirjaa Thank God for Evolution seuraavin sanoin: “Tämä on hyvin tarpeellinen kirja, jopa pyhä kirja, kirjoitus, joka kertoo hengellisestä herätyksestä kaikkien uskontojen edustajille sekä myös järjestäytyneiden uskontojen ulkopuolella eläville ihmisille.”

Valitettavasti tämä “hengellinen uudistus” on täysin vastoin kristinuskon opetuksia. Apostoli Paavali olisi kutsunut sitä suureksi eksytykseksi. Vaikka esimerkiksi Skeptic-lehden päätoimittaja Michael Shermer on ylistänyt Dowdin kirjaa, luulisi, että evoluutiota on entistä vaikeampi luokitella puhtaasti tieteeksi.

Lienee syytä välittää pastori Michael Dowdille suurkiitokset siitä, että hän rohkenee osoittaa evoluution todellisen luonteen.

Lähde:

The Evolutionary Times. 25. 11. 2008. http://thankgodforevolution.com/newsletter/200811