lauantai 8. marraskuuta 2008

Katolilaiset ja muslimit vaativat uskonnonvapautta
Päästä minun kansani palvomaan. Vatikaani vaatii uskonnonvapautta vähemmistöille. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen

Yhä enemmän moskeijoita nousee kaikkialle Eurooppaan, jota ennen pidettiin kristittynä maanosana. Humanismin, sekularismin ja darvinismin omaksuneet eurooppalaiset ovat valitettavasti unohtaneet omat kristilliset juurensa. Vaikka muessinit kutsuvat uskollisia muslimeja perjantairukouksiin Lontoossa ja Kölnissä, emme kovinkaan usein kuule kirkonkellojen soivan Mekassa tai Medinassa – edes sunnuntaina.

Pohtiakseen tätä ja muita kysymyksiä katoliset johtajat neuvottelivat Roomassa muslimioppineiden kanssa. Kolmipäiväisen fooruminsa (4.- 6. 11.) lopuksi he laativat julistuksen, jossa vaaditaan uskonnonvapautta vähemmistöille. He totesivat:

Uskonnollisilla vähemmistöillä tulee olla oikeus siihen, että heidän omia uskonnollisia vakaumuksiaan ja tapojaan kunnioitetaan. Heillä tulee myös olla oikeus omiin palvontapaikkoihinsa, perustajiensa kuviin ja symboleihin, joita he pitävät pyhinä eikä niitä tule altistaa minkäänlaiselle pilkalle tai ivalle.

Julistus kuulostaa hyvältä – paperilla. Mutta myös muslimilla, joka kääntyy Kristuksen puoleen, tulisi olla oikeus palvoa Jumalaa vapaasti uusien uskonveljiensä ja -sisariensa kanssa pelkäämättä henkensä menetystä.

Toisin sanoen: on jo aika, että “kerran muslimi, aina muslimi” -mantra haudataan ikuisiksi ajoiksi. Länsimaissa ihmisiä ei rangaista sen tähden, että he kääntyvät islamiin. Mutta aivan liian usein muslimeja, jotka löytävät Jeesuksen Kristuksen Vapahtajakseen, vainotaan, syrjitään ja jopa tapetaan arabimaissa. Islam ei varsinkaan viime vuosina ole juurikaan suvainnut kristillistä lähetystyötä maaperällään.

Toivon vilpittömästi, että muslimijohtajat pitävät lupauksensa. Mutta niin kuin vaalien jälkeen monesti huomaamme, on aivan liian helppoa unohtaa annetut lupaukset.

Kristittyinä teemme hyvin, jos rukoilemme veljiemme ja sisariemme puolesta, joita vainotaan Kristuksen tähden puolikuun varjossa.

Lähde:

Vatican Information Service. Final Declaration of Catholic-Muslim Forum.
7. 11. 2008.