lauantai 20. syyskuuta 2008

Vatikaani ei pyydä Darwinilta anteeksiCharles Darwin. Kuva Wikipediasta


Joel Kontinen

Vatikaanin kulttuuriministeri arkkipiispa Gianfranco Ravasi, joka hiljattain ilmoitti Roomassa ensi maaliskuussa järjestettävästä tiedekonferenssista, sanoo, että evoluutio ei ole ristiriidassa Raamatun kanssa. Hän totesi, että Vatikaani ei silti aio pyytää Charles Darwinilta anteeksi, että katolinen kirkko torjui evoluution 150 vuotta sitten, kun Lajien synty julkaistiin.

Nykyisin katolinen kirkko hyväksyy laajasti darvinistisen kehitysajattelun, joskin se pitää kiinni siitä, että Jumala on pannut evoluution alulle ja myös ohjaa sen kulkua. Vuonna 1950 Paavi Pius XII sanoi, että evoluutio on pätevä ihmisen kehitystä kuvaava teoria. Vuonna 1996 Johannes Paavali II ilmoitti, että evoluutio on enemmän kuin teoria.

Englantilainen anglikaanipappi Malcolm Brown sanoi hiljattain, että Englannin kirkon tulisi pyytää Darwinilta anteeksi nuivaa suhtautumistaan darvinismiin. Charles Darwin on levännyt haudassaan jo vuodesta 1882, eikä hän taida enää suuremmin hyötyä anteeksipyynnöistä.

Mutta kuten valtio-opin tohtori John G. West osoittaa kirjassaan Darwin Day in America, evoluutioteorian käytännön vaikutus yhteiskuntaan on ollut äärimmäisen negatiivinen.

Darwinilla olisi ollut syytä pyytää anteeksi, että hän edes julkaisi ajatuksensa. Darvinismi rohkaisi rodunjalostusta ja natsismia. Sen varjolla rikollisista pyrittiin tekemän syyntakeettomia. Jotkut psykologit alkoivat etsiä malleja eläinkunnasta perustellakseen, että raiskaus ja uskottomuus olivat luonnollisia, koska eläimetkin harrastivat niitä. Evoluutio innoitti esimerkiksi Alfred Kinseytä ehdottamaan, että pedofilia ja eläimiin sekaantuminen olivat täysin hyväksyttäviä.

Näin ollen yhdelläkään kirkolla ei pitäisi ollut mitään syytä pyytää Charles Darwinilta anteeksi eikä edes viettää hänen muistojuhlaansa.
Lähteet:

Muehlenberg, Bill. 2007. A review of Darwin Day in America. By John West. Culture Watch. http://www.billmuehlenberg.com/2008/01/30/a-review-of-darwin-day-in-america-by-john-west/

New Scientist. 2008. Vatican says it does not owe Darwin an apology. http://www.newscientist.com/article/dn14751?promcode=nletter&DCMP=NLC-nletter&nsref=dn14751