maanantai 22. syyskuuta 2008

Biologi joutui eroamaan mainittuaan sanan kreationismiTämän filmin sanoma on edelleenkin ajankohtainen.


Joel Kontinen


Kreationismi on vaarallinen sana – ainakin jos sen sanoo ääneen. Ison-Britannian Royal Societyn eli tiedeakatemian koulutusjohtaja professori Michael Reiss joutui jättämään paikkansa sen jälkeen, kun häntä syytettiin siitä, että hän oli neuvonut opettajia opettamaan kreationismia kouluissa.

Vaikka brittilehdistö kehittikin jupakasta lennokkaat otsikot, professori Reiss, joka on sekä biologian tohtori että anglikaanipappi, ei suinkaan rohkaissut opettajia opettamaan luomisoppia. Hän yksinkertaisesti sanoi, että kreationismi on maailmankatsomus, jota ei tulisi väheksyä tai väittää vääräksi.

Mutta professori Reis ei myöskään sanonut, että kreationismi on väärässä, ja tämä sai ääridarvinistit kiehumaan kiukusta.

Reissin tapaus sai esimerkiksi ateistiksi tunnustautuvan Richard Dawkinsin protestoimaan sitä, että kristitty tiedemies voi olla Royal Societyn johtopaikoilla. Sananvapautta puolustava järjestö Index on Censorship puolestaan piti Reissin eroa valitettavana osoituksena akateemisen sananvapauden puutteesta.

Ben Steinin dokumenttifilmin Expelled: No Intelligence Allowed perusteesi eli että darvinismin arvostelijoita syrjitään näyttäisi elävän ja voivan hyvin myös Euroopassa. Aina ei tarvitse edes arvostella evoluutiota – riittää kun sanoo sanan kreationismi, jolla darvinistien keskuudessa on yhtä huono kaiku kuin suunnittelulla.

Viime syksynä Euroopan neuvosto päätti, että kreationismi on potentiaalinen uhka ihmisoikeuksille. Nyt näyttää siltä, että paniikki on levinnyt jo Englannin kanaalin länsipuolelle. Ainakin johtavat tiedejulkaisut Nature ja New Scientist ovat kaikesta päätellen saaneen tartunnan.

Warwickin yliopiston sosiologian professori Steve Fuller arveli kreationismin pelon johtuvan ainakin osaksi siitä, että älykäs suunnittelu on Isossa-Britanniassa saanut varsin paljon kannatusta.

Esimerkiksi Truth in Science –järjestö on kampanjoinut näyttävästi ja osoittanut, että darvinistista evoluutiota on pitkään opetettu dogmaattisesti Ison-Britannian kouluissa.

Charles Darwinin Lajien synnyn 150-vuotisjuhlaa valmistelevat evoluution kannattajat ovat syystäkin hermostuneita ja seurauksena on paniikkireaktioita.

Lähteet:

Fuller, Steve. 2008. Science shouldn’t shut down discussion. Index on Censorship. http://www.indexoncensorship.org/?p=622

Intelligent Design The Future. 2008. Expelled in England: Steve Fuller Shares View on Education Director’s Resignation. (19.9.) http://intelligentdesign.podomatic.com/entry/2008-09-19T15_39_27-07_00

Smith, Lewis ja Frean, Alexandra. 2008. Leading scientist urges teaching of creationism in schools. Times Online. (12.9.)
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/science/article4734767.ece?token=null&offset=0&page=1

Times Online. 2008. Unintelligent Design. (Pääkirjoitus 12.9.). http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/leading_article/article4735469.ece