lauantai 27. syyskuuta 2008

Miksi?Syntiinlankeemus toi ohdakkeet ja orjantappurat maailmaan. Kuva Lesvoksen saarelta.


Joel Kontinen

Viestimet olivat täynnä kysymysmerkkejä Kauhajoen koulusurmien jälkeen. Esimerkiksi Aamulehti levitti ison Miksi? otsikon etusivulleen 24.9. Ihmiset ovat hämmentyneitä. Vastauksia on vähän, ja nekin ovat lähinnä spekulaatioita.

Kun The Times pyysi englantilaista kirjailijaa G. K. Chestertonia (1874-1936) kirjoittamaan esseen aiheesta Mikä maailmassa on vikana?, hän vastasi ytimekkäästi: ”Minä olen”.

Chestertonin vastaus oli varsin raamatullinen. Vanhan testamentin profeetta Jeremia sanoi: ” Petollinen on ihmissydän, paha ja parantumaton vailla vertaa! Kuka sen tuntee?” Paavali kirjoitti Roomalaiskirjeessä: ” En tee sitä hyvää, mitä tahdon, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo.”

Me elämme maailmassa, jossa syntiinlankeemukset seuraukset näkyvät päivittäin. Aadamin ja Eevan rikkomus muutti täydelliseksi luodun maailman.

Mutta länsimaissa vallitsevan suuren kertomuksen mukaan kaikki olevainen on syntynyt sattumalta itsestään. Evoluutioon nojaava maailmankatsomus ei tunnusta Jumalan olemassaoloa, joten ihminen ei myöskään koe ole vastuussa kenellekään tekemisistään. Ihminen valitsee itse omat norminsa. Kuten Ben Steinin dokumenttifimi Expelled: No Intelligence Allowed osoittaa, niillä on joskus traagiset seuraukset.

Filosofi David Berlinski kirjoittaa natseista, jotka Toisen maailmansodan alkuvuosina vyöryivät Itä-Eurooppaan ja pakottivat juutalaiset kaivamaan omat hautansa. Eräs SS-upseeri katseli, kun vanha parrakas juutalaismies kaivoi syvää kuoppaa. Vanhus suoristautui ja sanoi: ”Jumala näkee, mitä te teette.”

Kaikki eivät koe darvinistista evoluutiota vapautena vaan pikemminkin toivottomuuden lähteenä. Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvinen tunnustautui evolutionistiksi, joka yritti auttaa luonnonvalintaa kitkemään huonon aineksen ihmiskunnasta. Kauhajoen ampujassa näyttää olevan samanlaisia taipumuksia.

Jos SS-upseeri ja suomalaiset tappajat olivat uskoneet, että Jumala näkee, mitä he tekevät, he eivät ehkä olisi ampuneet luotejaan.

Valitettavasti yhteiskuntamme ei suvaitse niitä, jotka nousevat vastustamaan vallitsevaa toivottomuuden filosofiaa. Paluu kristilliseen maailmankatsomukseen voisi kuitenkin tehdä myös omasta lintukodostamme huomattavasti turvallisemman paikan.

Usko Jumalaan voi olla suurempi voimavara kuin kuvitellaankaan: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” (Jeremia 29:11).

Lähde:

Berlinski, David.2008. The Devil’s Delusion. Atheism and Its Scientific Pretensions. New York: Crown Forum.