lauantai 14. kesäkuuta 2008

G. K. Chesterton: Kristitty kirjailija, joka innoitti C. S. Lewisiä ja J.R.R. Tolkieniä


G. K. Chesterton osoitti ateismin epäloogisuuden. Kuva: Wikipedia
Joel Kontinen

Richard Dawkins ja muut militantit ateistit ovat viime aikoina korottaneet äänensä uskontoa vastaan. He yrittävät saada kuulijansa omaksumaan maailmankatsomuksen, joka ei suvaitse mitään, mikä viittaa yliluonnolliseen.

Mutta ennen heidän aikaansa eräs varsin originelli englantilainen herrasmies jo väitteli ateistien ja agnostikkojen kanssa ja osoitti heidän ideologiansa virheellisyydet: “Ateismi on kaikkein röyhkein dogmi”, hän sanoi, “sillä se pitää kiinni universaalista negaatiosta.” Kyllä, hän käytti sanaa dogmi – joka tarkoittaa samaa kuin opinkappale (doctrine), jota Dawkins käytti Ben Steinin filmissä Expelled: No intelligence Allowed, ja vielä samassa merkityksessä.

Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) oli kuuluisa kirjailija ja kristitty ajattelija. Hän eli aikana, jolloin monet tunnetun eurooppalaiset kirjailijat olivat joko agnostikkoja tai ateisteja. Chesterton puolusti kristinuskon historiallisuutta. Hän väitteli George Bernard Shaw’n, H. G. Wellsin , Bertrand Russellin ja Clarence Darrow’n kanssa ja innoitti kristittyjä kirjailijoita, varsinkin C. S. Lewisiä ja J.R.R. Tolkieniä. Chesterton vastasi joihinkin Richard Dawkinsin argumentteihin jo ennen kuin kukaan oli edes kuullut Dawkinsista.

Evoluution vastustaminen ei ollut suosittua Chestertonin päivinä, mutta hän ei pelännyt sanoa, mitä hän ajatteli. Hän ei tyytynyt pinnallisiin argumentteihin vaan pureutui syvälle asioiden perimmäisiin syihin: “Kristitty voi vapaasti ajatella, että universumissa on huomattava määrä järjestelmällisyyttä ja väistämätöntä kehitystä. Mutta materialisti ei voi päästää pienintäkään yliluonnollisuuden tai ihmeen pisaraa tahrattomaan koneistoonsa.”

Chestertonin kritiikki oli varsin oivaltavaa. Hän totesi evoluution maailmankuvasta “On absurdia, että evolutionisti valittaa, että on uskomatonta, että uskomaton Jumala loi kaiken tyhjästä ja sitten kuvittelee, että on uskottavampaa, että ei-mikään muuntaa itsensä kaikeksi olevaksi."

Apologetiikka määritellään usein kristinuskon älylliseksi puolustukseksi. Chesterton ei kuitenkaan pitänyt itseään uskon puolustajana. Sen sijaan kävi älyllistä keskustelua skeptikkojen kanssa ja kukisti heidät heidän omassa lajissaan. Hän jätti syvällisiä ajatuksia perinnöksi kaikille seuraaville sukupolville, myös meille.

Miten järki liittyy kristinuskoon? Lue tästä.

Lähteet:

Montgomery, John Warwick. 2002. The Un-Apologist. Christian History 21:3. http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-2136757_ITM

Knowles, Elizabeth (ed.) 2004. Oxford Dictionary of Quotations. 6th ed. Oxford: Oxford University Press.