sunnuntai 22. kesäkuuta 2008

Uusi dinosaurusten joukkohauta löydettyNooan ajan globaalinen tuhotulva jätti monia joukkohautoja jälkeensä.


Joel Kontinen

Valtava dinosaurusten joukkohauta on kaivettu esiin Utahissa. Dinosaurustutkijat pitävät uutta löytöä todella hämmästyttävänä. National Geographic Newsin mukaan paleontologit ovat löytäneet ainakin kaksi lihansyöjädinosaurusta, suuren kilvin ja piikein varustetun dinosauruksen, joka kaikesta päätellen on Stegosaurus, sekä neljä sauropodia eli valtavia pitkäkaulaisia ja –häntäisiä dinosauruksia. Sauropodit olivat suurimpia koskaan eläneitä maaeläimiä ja saattoivat kasvaa 40 metrin pituisiksi. Stegosauruksen tavoin ne tyytyivät kasvisravintoon.

Joukkohaudan suuruus yllätti Burpee Museum of Natural Historyn tiedemiehet, jotka ovat kaivaneet fossiileja esiin. Yksittäisten luiden lisäksi he löysivät kokonaisia dinosaurusten luurankoja, makeanveden simpukoita ja kivettyneitä puita. Vaikka he eivät löytäneetkään uusia dinosauruslajeja, he toivovat oppivansa lisää jo ennestään tunnetuista lajeista.

Joukkohauta sai nimekseen Hanksville-Burbee Quarry. Se sijaitsee kuivalla maalla, mutta tutkijat uskovat, että “korkeanveden tapahtuma” huuhtoi fossiilit mukanaan usean vuosisadan aikana. Painotus on sanalla uskoa, koska ei ole mitään keinoa varmistaa, että joukkohauta todellakin muodostui usean sadan vuoden aikana.

Paljon loogisempi selitys on Genesiksessä kerrottu globaalinen katastrofi. Se ei suinkaan ollut pienoinen kevättulva vaan tuhoisa vedenpaisumus, jonka voidaan odottaa jättäneensä useita fossiilihautausmaita jälkeensä.

Uusi joukkohauta on vain yksi monista fossiilihautausmaista, joita on kaikkialla maailmassa. Monissa ellei jopa kaikissa on jälkiä siitä, että ne ovat syntyneet valtavassa tuhotulvassa.


Lähde:

Handwerk, Brian. 2008. “Amazing” Dinosaur Trove Discovered in Utah. National Geographic News(17.6.) http://news.nationalgeographic.com/news/2008/06/080617-utah-dinosaurs.html