lauantai 28. kesäkuuta 2008

Apinoille ihmisoikeudet EspanjanssaEspanjan parlamentin ympäristövaliokunnan mukaan apinat ansaitsevat ihmisoikeudet. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Espanjasta on tulossa apinoiden paratiisi. Maan parlamentin ympäristövaliokunta on päättänyt myöntää apinoille rajoitetut ihmisoikeudet, esimerkiksi oikeuden elämään ja vapauteen.

Päätöksellä on juurensa The Great Apes Projectissa. Vuonna 1993 filosofit Peter Singer ja Paola Cavalieri alkoivat vaatia suurille apinoille eli simpansseille, gorilloille, orang-utangeille ja bonoboille oikeuden elämään ja vapauteen ja turvan kidutukselta. Muutamat tunnetut tiedemiehet ja –naiset ja aktivistit, esimerkiksi Jane Goodall ja Richard Dawkins, ovat tukeneet hanketta näyttävästi.

Espanjan ympäristövaliokunnan päätös ei suinkaan ole ensimmäinen yritys antaa apinoille ihmisoikeudet. Tammikuussa 2008 itävaltalaiset eläinaktivistit yrittivät saada Matthew Hiasl Pan –nimiselle simpanssille juridisen henkilön oikeudet, mutta Itävallan korkein oikeus katsoi, ettei simpanssia voida pitää ihmisenä.

Pyrkimys nostaa apinat ihmiset tasolle perustuu evoluution maailmankuvaan, jossa ihmisiä ja apinoita pidetään geneettisinä sukulaisina. Evolutionistit uskovat, että ihmisellä ja apinalla on yhteinen kantaisä. Luonnontieteelliset museot yleensä ilmoittavat ihmisen ja simpanssien DNA:n eron 1-2 prosentiksi vaikka useat viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että todellinen luku on ainakin neljä tai viisi prosenttia.

Vaikka eläinten hyvä kohtelu onkin eettisesti kiitettävä pyrkimys, samaan aikaa EU:ssa on nähtävissä tyrmistyttävä ilmiö, joka todellisuudessa heikentää ihmisten oikeuksia. Darvinistisen evoluution kannattajat ovat enimmäkseen pysytelleet asiasta vaiti.

Eutanasia on ollut sallittu Hollannissa vuodesta 1984. Lääkäreillä on oikeus avustaa potilaiden surmaamisessa. Tuoreessa kirjassaan The Devil's Delusion: Atheism and Its Scientific Pretensions, filosofi-matemaatikko David Berlinski sanoo Alankomaiden kokeilua hälyttäväksi. Hän viittaa The Journal of Medical Ethics –lehdessä julkaistuihin tilastoihin, joiden mukaan vuonna 1995 kolme prosenttia Alankomaiden kaikista kuolintapauksista oli avustettuja itsemurhia. Tohtori Berlinski kysyy, “Kuinkahan moni tieteellisistä ateisteista suunnittelee viettävänsä vanhuudenpäivänsä Hollannissa?”

Espanjalla ei ole kovinkaan hyvä maine härkien kohtelussa, joten eläinten elinolojen kohentaminen on sinänsä myönteinen asia. Mutta kun asia nähdään sen valossa, miten Hollannissa vanhusten ja sairaiden oikeudet, etenkin oikeus elää, ovat todellisuudessa heikentyneet, Espanjan ratkaisu tuntuu oudolta. Eläimillä voi pian olla enemmän oikeuksia EU:ssa kuin ihmisillä.

Lähteet:

Berlinski, David. 2008. The Devil's Delusion: Atheism and Its Scientific Pretensions. New York: Crown Forum.

Glendinning, Lee. 2008. Spanish parliament approves 'human rights' for apes. Guardian. (26.6.). http://www.guardian.co.uk/world/2008/jun/26/humanrights.animalwelfare/print

Roberts, Martin. 2008. Spanish parliament to extend rights to apes. Reuters (25.6.). http://www.reuters.com/article/scienceNews/idUSL256586320080625?feedType=RSS&feedName=scienceNews&rpc=22&sp=true