keskiviikko 2. tammikuuta 2008

Eläinaktivistit: simpanseille ihmisoikeudet!Kuva: Wikipedia

Joel Kontinen

The Sound of Music on 1930-luvun lopun Itävaltaan sijoittuva elokuva. Filmin alussa on kohtaus, jossa von Trappien kotiopettaja Maria (Julie Andrews) kauhistuu, kun leskeksi jäänyt kapteeni von Trapp (Christopher Plummer) aikoo viheltää hänelle. Mariasta tuntuu kuin kapteeni kohtelisi häntä eläimenä.

Nykypäivän evolutionistit ovat kääntäneet tämän asetelman päälaelleen. He vaativat, että eläimiä tulisi kohdella niin kuin ne olisivat ihmisiä.

Itävallan oikeuslaitoksessa kiistellään siitä, voidaanko simpanssia pitää juridisena henkilönä. 26-vuotiaalle simpanssille on annettu nimi Matthew Hiasl Pan. Eläinaktivistit vaativat, että sille pitäisi asettaa holhooja, jotta sen eläkepäivät turvattaisiin. Juttu on menossa korkeimpaan oikeuteen.

Selostaessaan tätä oikeusdraamaa Aamulehdessä Vesa Vanhalakka sanoo, että simpanssien geeneistä yli 98 prosenttia on samoja kuin ihmisillä. Vanhalakka ei kaikesta päätellen muista tai ole perehtynyt esimerkiksi R. J. Brittenen vuonna 2002 Proceedings of the National Academy of Science – lehdessä (99:13633-13635) julkaisemaan tutkimukseen, jonka mukaan ihmisen ja simpanssin tutkitut geeninäytteet eroavat toisistaan 5 prosenttia.

Genomien vertailutapa ratkaisee tuloksen, mutta jo yhden prosentin ero on niin suuri, ettei aika ihmisen ja simpansssin oletetusta kantamuodosta riittäisi läheskään niin moniin mutaatioihin kuin lajien eriytyminen vaatisi.

Evolutionistit eivät ilmeisesti suhtaudu vakavasti Haldanen dilemmaan. Jo vuonna 1957 geneetikko J.B.S. Haldane laski, että korkeammilla selkärankaisilla voi tapahtua vain 1 hyödyllinen substituutio 300 sukupolvessa. Täten 10 miljoonassa vuodessa, jonka kuluessa ihmisten ja simpansssien olisi pitänyt eriytyä toisistaan, on voinut tapahtua korkeintaan 1667 hyödyllistä substituutioita. Tämä ei alkuunkaan riitä tekemään apinaihmisestä ihmisiä ja apinoita.

Ehkäpä Itävallan eläinaktivistien pitäisi perehtyä ihmisten ja apinoiden eroihin. Apinasta ei tehdä ihmistä ihanneoloissa edes 10 miljoonassa vuodessa. Ihmiset ovat ihmisiä ja eläimet pysyvät eläiminä. Tätä eroa ei tuomioistuinkaan voi muuttaa.


Lähteet:

Dewitt, David. 2003. Greater than 98% Chimp/human DNA similarity? Not any more. TJ. 17(1):8–10 (huhtikuu 2003).

ReMine, Walter. 2007. Haldane’s dilemma. http://saintpaulscience.com/Haldane.htm

Vanhalakka, Vesa. 2007. Meidän apinoiden on pidettävä yhtä. Aamulehti (30.12.) A2.